Теодорова или Тодорова субота увек пада у прву суботу великог васкршњег поста. Тодорову суботу, или Тодорицу, слави је еснаф пекара.

Једно од веровања које се везује за Светог Теодора Симона јесте да се баш на данашњи дан, на Тодорову суботу, чује топот митских бића, који су пола људи, пола коњи, а чији је вођа Велики Тодор. Веровање каже да, ако изађете из куће када падне мрак, не пише вам се добро.

Фото: Википедија

 

 

На данашњи дан празнује се Свети Теодор Тирон, хришћански светитељ и великомученик, који је умро 306. године. Његове свете мошти налазе се у сремском манастиру Хопову, на Фрушкој гори. Овај светитељ је први светац-заштитник града Венеције, кога је касније наследио Свети Марко.

На данашњи дан је обичај да се верници, који су целу недељу постили, причешћују. Некада су се на овај дан причешћивали и ђаци.

За Светог Тодора верује се да је заштитник стоке, посебно коња, па се овај дан назива још и Коњски дан – када се коњи не прежу (у кола), већ само јашу. Трке коња су се на овај дан организовале у Шумадији. Уопште, у многим селима се коњи јашу и показују по селима.

Фото: Профимедиа

 

 

У таковском крају овај светац се слави јер се верује да лечи од падавице. Сељаци у то време одлазе у оближње манастире са болеснима, пале свеће и моле се свецу за здравље. Срби, Македонци и Бугари верују да Свети Тодор у виду ноћног јахача током Тодорове недеље може да донесе болести.

На Тодоров дан по први пут излазе змије након зимског мировања. На Косову постоји веровање да је некада Свети Теодор управљао змијама које су имале ноге. Кад су змије почеле да уједају људе, он се наљути на њих, одузе им ноге, а људе научи како да их туку штаповима и хватају.

Овог дана у селима источне Србије припрема се жито, односно кољиво, као за сваку крсну славу. Прави се и колач на коме се обавезно налазе украси у облику коња или потковице.

На тај дан се пали смеће (ради заштите, тј. за здравље коња и породице, ради одавања поштовања демонима и као заштита од змија).

Жене на Тодорову суботу не смеју да перу косу, у кући се не сме палити ватра (јер демони не воле дим), а децу треба окупати пре коњских трка. Изузетно, ако је неопходно, дете се и на тај дан може окупати, али се обавезно ставља потковица у корито с водом.

У селима лесковачког Поморавља кажу да на дан Тодорице Краљевић Марко јаше свог Шарца на мору. Ако изађете из куће кад падне мрак, а ових дана је то нешто после 17 часова, Тодорови коњи ће се чути и растргнуће сваког ко хода. Овакво веровање је и данас живо у Вршцу.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".