Дана 11.03.2023. године, по налогу дежурног заменика јавног тужиоца Првог основног јавног тужилаштва у Београду, од стране ПС Звездара донето је решење о задржавању осумњиченог П.Р. у трајању до 48 часова, због постојања основа сумње да је учинио кривично дело Угрожавање сигурности из чл. 138 Кривичног законика.

Према наводима кривичне пријаве, осумњичени П.Р. је кривично дело учинио дана 11.03.2023. године око 17.00 часова, на тај начин што је своју емотивну партнерку, оштећену М.К. која је изашла на терасу свог стана у намери да побегне од осумњиченог, ухватио за косу и задао јој више удараца по глави и телу након чега ју је насилно увукао у стан. Полицијски службеници ПС Звездара који су изашли на лице места су преко терасе ушли у стан и тако спречили даље вршење кривичног дела. Оштећена М.К. је имала видне телесне повреде, те је ради прегледа превезена у Ургентни центар УКЦС.

Након што је тужилаштву дана 13.03.2023. године достављена кривична пријава са прилозима, поступајући заменик јавног тужиоца је констатовао да постоје основи сумње да је П.Р. учинио кривично дело Злостављање и мучење из чл. 137 ст. 2 Кривичног законика на штету оштећене М.К. те је именовани истог дана саслушан у просторијама тужилаштва у присуству изабраног браниоца, на околности извршења тог кривичног дела.

Осумњичени П.Р. је изнео своју одбрану, а након саслушања тужилаштво је Првом основном суду у Београду поднело предлог да се према осумњиченом одреди притвор у трајању од 30 дана, јер постоје особите околности које указују да ће ометати поступак утицањем на сведоке, као и да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело, будући да је вишеструко осуђиван. Такође, испитана је сведок оштећена М.К.

У даљем току поступка тужилаштво ће испитати остале сведоке, наредити вршење судско-медицинског вештачења телесних повреда, као и психијатријског вештачења осумњиченог, прикупити материјалне доказе и предузети друге радње потребне за доношење одлуке.

Како медији незванично сазнају, осумњичени се на саслушању вадио на алкохол.

- Он је рекао да се не сећа да је тукао своју партнерку, јер је био пијан - каже извор.

Такође, извор наглашава да је П. Р. осумњичен за кривично дело злостављање и мучење, а не за кривично дело насиље у породици због тога што му жртрва није ни супруга ни ванбрачна супруга.

- Да би кривично дело било насиље у породици потребно је да осумњичени и жртва буду у брачној или ванбрачној заједници, али ванбрачна заједница мора да траје дужи временски период или може и краћи, али под условом да имају заједничко дете. То овде није случај, па је због тога кривично дело квалификовано као злостављање и мучење - објашњава саговорник.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: