Многи возачи можда то раније нису схватили, али непознавање његове праве функције може вас скупо коштати.

Неки су чак одлучили да добију одговоре на Твитеру па је тако један возач написао: "Наставићу да игноришем светло вијугавих линија на мојој контролној табли. Не требају ми више неочекивани рачуни овог месеца."

Други је додао: "Шта симбол који изгледа као термометар/стабло у води значи у аутомобилу?"

Фото: Профимедиа

 

У међувремену је неколико возача брзо прискочило у помоћ, објашњавајући право значење симбола па су им написали: "Вијугава црта испод симбола термометра значи да морате што пре да проверите расхладну течност."

Ако нисте сигурни како симбол изгледа, подсећа на термометар и има таласасте линије на дну.

Према истраживању АТС Еуромастера, невероватних 80% возача није имало појма чему то служи, али ово светло упозорава возаче да температура мотора постаје превисока. То је такође показатељ да аутомобилу понестаје расхладне течности у мотору.

Фото: Профимедиа

 

Ако не препознате симбол, мотор би се могао да се прегреје и доведе до непоправљиве штете, али постоји неколико једноставних корака које треба следити ако возачи то примете док су на путу. Пре свега, морају се сигурно зауставити уз ивицу пута и угасити мотор како би се охладио. Затим се мора проверити ниво расхладне тачности да се види треба ли додати још.

Ако ово не реши проблем, мотор је можда превише оштећен за вожњу. У овом тренутку возачи ће морати да оду механичару да процени проблем, пише Дејли Стар.

БОНУС ВИДЕО: