Претходно је лидер НПЦ-а Петери Орпо прогласио победу на изборима.

- Добили смо највише мандата - рекао је Орпо.

Национална коалициона партија освојила је 20,8 одсто гласова, саопштило је финско министарство правде након пребројаних 100 одсто гласачких листића.

Орпова партија добила је 48 од укупно 200 места у новом сазиву финског парламента.

Фото: Танјуг/АП

 

Досадашња премијерка Сана Марин (37), која је била најмлађи председник владе у свету када је преузела дужност 2019, признала је изборни пораз, а њена Социјалдемократска партија Финске доспела је на треће место са освојених 19,9 одсто гласова и 43 посланичка места.

Фото: Танјуг/АП

 

Друга је Финска партија, коју предводи Рика Пура, са 20,1 одсто гласова и освојила је 46 посланичких места.

На четвртом месту је Партија центра Финске са 11,3 одсто освојених гласова и 23 посланичка места, а затим следе Лева алијанса са 7,1 одсто и 11 места, Зелена лига са седам одсто и 13 места, Шведска народна партија са 4,3 одсто и девет места, Демохришћани са 4,2 одсто и пет места и партија Покрет сада са 2,4 одсто и једним посланичким местом, наводи ТАСС.

Остале странке нису прешле изборни цензус од 0,5 одсто гласова.

Парламентарни избори у Финској одржани су 2. априла, а резултати ће бити званично потврђени 5. априла, док нова скупштина почиње да ради 11. априла.

Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин/Make It

 

- Добили смо подршку и више места (у парламенту). То је изванредно постигнуће, иако данас нисмо били први - рекла је досадашња премијерка по објављивању резултата јучерашњег гласања.

Иако су је присталице у свету сматрали моделом прогресивног младог лидера нове генерације, Марин је била мета критика у Финској због склоности ка журкама и високој владиној потрошњи, оцењује Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

СНИМЦИ ПОСЛЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ: Кафић у Санкт Петерсбургу у којем је настрадао ратни извештач и 30 особа

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".