Prethodno je lider NPC-a Peteri Orpo proglasio pobedu na izborima.

- Dobili smo najviše mandata - rekao je Orpo.

Nacionalna koaliciona partija osvojila je 20,8 odsto glasova, saopštilo je finsko ministarstvo pravde nakon prebrojanih 100 odsto glasačkih listića.

Orpova partija dobila je 48 od ukupno 200 mesta u novom sazivu finskog parlamenta.

Foto: Tanjug/AP

 

Dosadašnja premijerka Sana Marin (37), koja je bila najmlađi predsednik vlade u svetu kada je preuzela dužnost 2019, priznala je izborni poraz, a njena Socijaldemokratska partija Finske dospela je na treće mesto sa osvojenih 19,9 odsto glasova i 43 poslanička mesta.

Foto: Tanjug/AP

 

Druga je Finska partija, koju predvodi Rika Pura, sa 20,1 odsto glasova i osvojila je 46 poslaničkih mesta.

Na četvrtom mestu je Partija centra Finske sa 11,3 odsto osvojenih glasova i 23 poslanička mesta, a zatim slede Leva alijansa sa 7,1 odsto i 11 mesta, Zelena liga sa sedam odsto i 13 mesta, Švedska narodna partija sa 4,3 odsto i devet mesta, Demohrišćani sa 4,2 odsto i pet mesta i partija Pokret sada sa 2,4 odsto i jednim poslaničkim mestom, navodi TASS.

Ostale stranke nisu prešle izborni cenzus od 0,5 odsto glasova.

Parlamentarni izbori u Finskoj održani su 2. aprila, a rezultati će biti zvanično potvrđeni 5. aprila, dok nova skupština počinje da radi 11. aprila.

Foto: Profimedia, Jutjub printskrin/Make It

 

- Dobili smo podršku i više mesta (u parlamentu). To je izvanredno postignuće, iako danas nismo bili prvi - rekla je dosadašnja premijerka po objavljivanju rezultata jučerašnjeg glasanja.

Iako su je pristalice u svetu smatrali modelom progresivnog mladog lidera nove generacije, Marin je bila meta kritika u Finskoj zbog sklonosti ka žurkama i visokoj vladinoj potrošnji, ocenjuje Rojters.

BONUS VIDEO:

SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE: Kafić u Sankt Petersburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".