Де Ниро је као младић путовао ауто-стопом кроз Србију, а седамдесетих је гостовао на ФЕСТ-у.

О томе да му је наша земља остала у добром сећању, сведочи и његова изјава из 2008. године.

- Сећам се времена кад сам био у Београду, било је сјајно. Град је добро изгледао. Сигуран сам да је и данас исти, ако не и лепши. Било би лепо бити тамо и снимати филм. Не знам колике су сада реалне шансе да се то догоди - рекао је глумац.

Фото: Профимедиа/Архива Новости

 

- Можда сам делом и Србин - рекао је тада Де Ниро у шали, после питања о његовим ранијим посетама Србији, као и чињеници да је навијач Новака Ђоковића, и додао:

- Ко зна какво је порекло... Ђоковић је сјајан момак.

Иначе, Де Ниро је једном приликом оценио и да је према Србима од стране Европе, али и читавог света, учињена велика неправда, када је донета одлука да се 1999. године бомбардује ова мала земља.

Глумац је истакао да је више пута говорио да се и лично осећа као Србин, али да му није јасно због чега постоје сукоби међу Србима, Хрватима и Бошњацима, када је реч о готово истом народу, који је историја раздвојила.

Фото: Милена Анђела/Профимедиа

 

Де Ниро је рекао да би желео да снима историјски филм у Србији о Србији. Нарочито су му инспиративне српске историјске личности, попут Драже Михаиловића, који је био први герилски борац против фашизма и Слободана Милошевића који је, по њему, трагична личност шекспировског калибра.

 

БОНУС ВИДЕО: