De Niro je kao mladić putovao auto-stopom kroz Srbiju, a sedamdesetih je gostovao na FEST-u.

O tome da mu je naša zemlja ostala u dobrom sećanju, svedoči i njegova izjava iz 2008. godine.

- Sećam se vremena kad sam bio u Beogradu, bilo je sjajno. Grad je dobro izgledao. Siguran sam da je i danas isti, ako ne i lepši. Bilo bi lepo biti tamo i snimati film. Ne znam kolike su sada realne šanse da se to dogodi - rekao je glumac.

Foto: Profimedia/Arhiva Novosti

 

- Možda sam delom i Srbin - rekao je tada De Niro u šali, posle pitanja o njegovim ranijim posetama Srbiji, kao i činjenici da je navijač Novaka Đokovića, i dodao:

- Ko zna kakvo je poreklo... Đoković je sjajan momak.

Inače, De Niro je jednom prilikom ocenio i da je prema Srbima od strane Evrope, ali i čitavog sveta, učinjena velika nepravda, kada je doneta odluka da se 1999. godine bombarduje ova mala zemlja.

Glumac je istakao da je više puta govorio da se i lično oseća kao Srbin, ali da mu nije jasno zbog čega postoje sukobi među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, kada je reč o gotovo istom narodu, koji je istorija razdvojila.

Foto: Milena Anđela/Profimedia

 

De Niro je rekao da bi želeo da snima istorijski film u Srbiji o Srbiji. Naročito su mu inspirativne srpske istorijske ličnosti, poput Draže Mihailovića, koji je bio prvi gerilski borac protiv fašizma i Slobodana Miloševića koji je, po njemu, tragična ličnost šekspirovskog kalibra.

 

BONUS VIDEO: