Тина Тарнер умрла је синоћ у 83. години, како је сопштио њен потпарол за штампу. Дива је наступала три пута у Београду, а пет пута у Југославији. Успомену на те наступе чува и слика славне певачице у Скардалији. Детаљи наступа легенде светске музике добро се памте. И препричаваће се.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Тина Тарнер је 1990. одржала концерт на стадиону Фудбалског клуба "Галеника" у Земуну. Био је то њен последњи наступ у Београду када је била на врхунцу популарности. Детље тог концерта открио је новинар и публициста Срђан Стојановић који је и организовао наступ.

Открио је и једну анегдоту која се десила када су Тина и њен тим дошли на стадио па схватили да нема просторија у којима би се могла сместити гардероба за певачицу и њене сараднике јер је стадион био у реконструкцији.

- Тинин надобудни менаџер, који је дошао у Београд неколико дана раније, тражио је од нас да узмемо намештај из Интерконтинентала, што није било могуће. Покушали смо да изнајмимо намештај од "Југоекспорта", али је цена најамнине била 90 одсто од продајне цене. Ја сам тада послао момке из тима у свој стан да донесу комплетан намештај из моје дневне собе, укључујући и тепих. Сва срећа, моја мајка је тада била на одмору, иначе никада то не би дозволила - испричао је Срђан Стојановић.

 

 

На питање које јој је поставио у гардероберу како се осећа у Београду, рекла је "Као код куће". Била је одушевљена цвећем којим је просторија била украшена као и и букетом који јој је он предао након концерта.

"Тиме ме је купила за сва времена", додао је он, пишу Земунске вести.

Стојановић је о Тини рекао и ово: 

- Тина Тарнер је врло једноставна, природна жена. Она просто зрачи, осећате доброту и топлину, да је реч о посебној особи која свима около дели дар који јој је бог дао. За мене је сусрет с њом био заиста дирљив. Ти концерти који се изведу 150 до 200 пута током годину дана турнеје не разликују се много у Београду, Лондону, Паризу или Будимпешти.

 

Фото: Профимедиа

 

 

- Постоји сет песама, може да се разликује за песму или две, у зависности од расположења, али кореографија увек има исти ток. Концерт је био феноменалан, у сваком погледу на највишем нивоу. У њеном пратећем бенду су биле звезде попут Џона Мајлса, легендарног енглеског клавијатуристе и гитаристе који је имао и своју соло каријеру, затим гитаристе Лорија Вилсфилда и Тимија Капела на саксофону и клавијатурама.

Тина Тарнер је први пут пред нашом публиком наступала 1974. године, заједно са тадашњим супругом гитаристом Ајком Тарнером. Други наступ у Београду одржала је 1979. када се суочавала са неким од најтежих животних момената.

У Југославији гостовала пет пута - у Београду 1974, 1979. и 1990, а 1974. и 1975. у Љубљани.

Пред концерт у "Пиониру" другог новембра 1974. године, посетила је ресторан у Скадарлији када је забележена ова слика. Цена карата за тај наступ била је 120 динара.

(Жена)

БОНУС ВИДЕО: