Tina Tarner umrla je sinoć u 83. godini, kako je sopštio njen potparol za štampu. Diva je nastupala tri puta u Beogradu, a pet puta u Jugoslaviji. Uspomenu na te nastupe čuva i slika slavne pevačice u Skardaliji. Detalji nastupa legende svetske muzike dobro se pamte. I prepričavaće se.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Tina Tarner je 1990. održala koncert na stadionu Fudbalskog kluba "Galenika" u Zemunu. Bio je to njen poslednji nastup u Beogradu kada je bila na vrhuncu popularnosti. Detlje tog koncerta otkrio je novinar i publicista Srđan Stojanović koji je i organizovao nastup.

Otkrio je i jednu anegdotu koja se desila kada su Tina i njen tim došli na stadio pa shvatili da nema prostorija u kojima bi se mogla smestiti garderoba za pevačicu i njene saradnike jer je stadion bio u rekonstrukciji.

- Tinin nadobudni menadžer, koji je došao u Beograd nekoliko dana ranije, tražio je od nas da uzmemo nameštaj iz Interkontinentala, što nije bilo moguće. Pokušali smo da iznajmimo nameštaj od "Jugoeksporta", ali je cena najamnine bila 90 odsto od prodajne cene. Ja sam tada poslao momke iz tima u svoj stan da donesu kompletan nameštaj iz moje dnevne sobe, uključujući i tepih. Sva sreća, moja majka je tada bila na odmoru, inače nikada to ne bi dozvolila - ispričao je Srđan Stojanović.

 

 

Na pitanje koje joj je postavio u garderoberu kako se oseća u Beogradu, rekla je "Kao kod kuće". Bila je oduševljena cvećem kojim je prostorija bila ukrašena kao i i buketom koji joj je on predao nakon koncerta.

"Time me je kupila za sva vremena", dodao je on, pišu Zemunske vesti.

Stojanović je o Tini rekao i ovo: 

- Tina Tarner je vrlo jednostavna, prirodna žena. Ona prosto zrači, osećate dobrotu i toplinu, da je reč o posebnoj osobi koja svima okolo deli dar koji joj je bog dao. Za mene je susret s njom bio zaista dirljiv. Ti koncerti koji se izvedu 150 do 200 puta tokom godinu dana turneje ne razlikuju se mnogo u Beogradu, Londonu, Parizu ili Budimpešti.

 

Foto: Profimedia

 

 

- Postoji set pesama, može da se razlikuje za pesmu ili dve, u zavisnosti od raspoloženja, ali koreografija uvek ima isti tok. Koncert je bio fenomenalan, u svakom pogledu na najvišem nivou. U njenom pratećem bendu su bile zvezde poput DŽona Majlsa, legendarnog engleskog klavijaturiste i gitariste koji je imao i svoju solo karijeru, zatim gitariste Lorija Vilsfilda i Timija Kapela na saksofonu i klavijaturama.

Tina Tarner je prvi put pred našom publikom nastupala 1974. godine, zajedno sa tadašnjim suprugom gitaristom Ajkom Tarnerom. Drugi nastup u Beogradu održala je 1979. kada se suočavala sa nekim od najtežih životnih momenata.

U Jugoslaviji gostovala pet puta - u Beogradu 1974, 1979. i 1990, a 1974. i 1975. u LJubljani.

Pred koncert u "Pioniru" drugog novembra 1974. godine, posetila je restoran u Skadarliji kada je zabeležena ova slika. Cena karata za taj nastup bila je 120 dinara.

(Žena)

BONUS VIDEO: