Канадски предузетник Мајкл Хендерсон замислио је реплику Месеца пречника 274 метра која би стајала на 30 метара високој згради у Дубаију, граду који је већ локација највише грађевине на свету и других архитектонских бисера.

Хендерсонов пројекат назван једноставно "Месец" лако би се уклопио у футуристички дизајн града, наводи агенција АП.

Упркос томе што су многи џиновски планирани пројекти пропали, Хендерсон каже да његова идеја уопште није тако тешко остварива.

- Имамо највећи бренд на свету. Осам милијарди људи зна за њега, а нисмо још ни почели - рекао је за АП, алудирајући на Земљин сателит.

Пројекат би укључивао огроман ризорт комплекс са хотелом од 4.000 соба, ареном капацитета 10.000 места и "лунарну колонију" која би гостима могла да симулира ходање на Месецу.

Џиновска сферична зграда седела би на кружном пиједесталу и сијала би ноћу.

Хендерсон је своју визију представио Арапском туристичком сајму овог месеца у Дубаију. Дизајнери су већ направили неколико графичких приказа где би се "Месец" налазио, укључујући и близу Бурџ Калифе, највише зграде на свету од 828 метара.

Друга локација је на месту Бисера Дубаија, близу архипелага Палм Џумеира, нереализованог пројекта који је дуго стајао незавршен и сада је у фази рушења. Трећа локација могла би да буде на месту Палм Џебел Али, још једног пропалог пројекта.

Бисер Дубаија и Палм Џебем Али су два пројекта која су преостала још из времена финансијске кризе 2008. и 2009. године која је тешко погодила Дубаи, због чега је Абу Даби, престоница Уједињених Арапских Емирата, морао да обезбеди 20 милијарди долара финансијске помоћи.

(АП)

БОНУС ВИДЕО: