Научници су некада веровали да боју очију одређује један ген, али напредак у генетском истраживању открио је да на боју очију утиче више од 50 гена. Боја бебиних очију контролише се количином и врстом пигмента званог меланин који се налази у шареници.

Како се развија боја очију?

Обојени део ока назива се ирис. Оно што видимо као боју очију је заправо само комбинација пигмената (боја) произведених у слоју ириса познатом као строма. Постоје три таква пигмента:

Меланин је жуто-браон пигмент који такође одређује тон коже.
Феомеланин је црвено-наранџасти пигмент одговоран за црвену косу. Углавном се налази код људи са зеленим и очима боје лешника.
Еумеланин је црно-браон пигмент обилује тамним очима. Одређује колико ће боја бити интензивна.

Фото: Профимедиа

 

 

Комбинација пигмената, као и колико су широко распрострањени и апсорбовани у строму, одређују да ли око изгледа смеђе, лешник, зелено, сиво, плаво или представља више варијанти тих боја.

На пример, смеђе очи имају већу количину меланина од зелених или лешника. Плаве очи имају врло мало пигмента. Изгледају плаво из истог разлога из којег небо и вода изгледају плави - расипањем светлости тако да се више плаве светлости рефлектује назад. Када уопште немате меланина, завршите са бледоплавим очима људи са албинизмом.

Ако ваша беба има плаве очи, можда неће остати такве. Као новорођенче, пигмент није широко распрострањен по целој шареници. Током првих шест месеци живота, производи се више пигмената. До прве године обично се код деце формира боја очију какву ће заправо имати.

Генетика и боја очију

Боја очију је одређена вишеструким варијацијама гена који су задужени за производњу и дистрибуцију меланина, феомеланина и еумеланина. Сваки ген има две различите верзије (алеле). Једну наслеђујете од мајке, а једну од оца. Ако су два алела одређеног гена различита, особина која је доминантна се изражава. Особина која је скривена назива се рецесивна.

Ако је особина рецесивна, попут плавих очију, обично се појављује само када су алели исти. Смеђа боја очију је доминантна особина, а плава боја очију је рецесивна особина. Зелена боја очију је мешавина оба. Зелена је рецесивна према смеђој, али доминантна према плавој.

Могу ли два плавоока родитеља имати смеђеоко дете?

Могуће је да два родитеља плавих очију имају дете са смеђим очима. Плава боја очију је рецесивна док је смеђа боја очију доминантна. Дакле, ако је ген за смеђу боју очију присутан у ДНК родитеља, онда је могуће да њихово дете има смеђе очи.

Фото: Профимедиа

 

 

Предвиђање боје очију - да ли ће наследити од маме или од тате

Одређивање алела сваког родитеља може бити мало компликовано у зависности од боје очију. Као доминантна особина, смеђе очи могу произаћи из шест различитих генетских комбинација. Они такође могу сакрити рецесивне (скривене) особине зелене или плаве боје очију. Да бисте пронашли било какве рецесивне особине, корисно је знати боје очију баке и деде. На пример, плавооки родитељ чија цела породица има плаве очи и смеђооки родитељ чији су мајка и отац били смеђи и плавооки имају 50/50 шансе да ће имати дете плавих или смеђих очију.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".