Милош Димић је млади песник који је свој живот посветио писању духовне поезије која је данас још више у сенци него било који други вид уметности. Он са поносом говори за Нпортал о свом дару за писање који доживљава као једну врсту  мисије продуховљења других, али и себе. 

Заједно са братом пишеш песме. Благослов за писање вам је дао владика крушевачки Господин Давид, односно епископ. Како сте се осећали у том тренутку?

-Архијерејски благослов је нешто изузетно, а наш Епископ је и сам песник, па је са радошћу благословио духовну поезију јер је сврха тих песама мисионарење и подстрек на молитвени живот. Наша вера се може доживети само кроз литургијски живот и подвиг за који нам Бог даје снагу. Сви добијају од Бога одређене дарове које треба неговати и умножити. Драго ми је што сам песништво на тај начин схватио.

Фото: Приватна архива

 


Како млађе генерације доживљавају духовну поезију?

-Код деце које имају интересовања за духовну лиру, препознају се Божји дарови јер та деца воле да певају духовне песме, можемо да их чујемо у одређеним приликама и њихово певање изазива одушевљење код свих. Дечје срце је танано и прима све што му срце дотакне, на родитељима и учитељима је одговорност да децу усмеравају ка правим вредностима како би се сачувала наша духовност, као и српска традиција.

Сматраш ли да је духовна поезија данас занемарена и да није толико комерцијална?

-Духовне песме стижу до свих који воле да их читају, мислим да је довољно што се на друштвеним мрежама објављује, постоје бројне православне странице и групе које свакодневно објављују такве садржаје и то ми је омогућило да временом успем да допрем до читалаца којима пријају моје песме јер им доносе радост и духовно расположење.

Захвалан Богу за дар

Дар песништва је нешто ми је одредило начин живота, захвалан сам Богу што сам удостојен да пишем духовне песме у славу Божју и да тако духовно узрастам са својим ближњима, награда је духовна радост коју читаоци мојих песама осећају и њихова жеља да се моле Богу и светитељима како би узрастали у вери и духовном животу.

Фото: Приватна архива

 

 Које би своје песме издвојио и коју поруку шаљеш њима?

-Најлепша порука коју духовна лира може да свима нама пошаље јесте управо порука нашег највећег духовног песника Светог Владике Николаја – Хај’те браћо белој цркви, да се Богу помолимо, Дародавцу свих добара да се смерно поклонимо! Надам се да својим песмама шаљем такву поруку. Читаоцима препуштам избор омиљених стихова и песама које им дотакну срце и душу.

Књижевни рад до сада и план за убудуће?

-Слава Богу, до сада сам успео да објавим осам песмарица, а ускоро ће из штампе изаћи и девета са насловом "Христе Боже наш". Пре неколико година нисам уопште планирао да објавим збирку песама, а данас постоји мојих осам књижица духовне поезије. Благодарим Богу за надахнуће које добијам, а од тога и зависи мој будући рад, писаћу док осећам елан за стваралаштвом које ми је донело неописиву радост.

БОНУС ВИДЕО: