Miloš Dimić je mladi pesnik koji je svoj život posvetio pisanju duhovne poezije koja je danas još više u senci nego bilo koji drugi vid umetnosti. On sa ponosom govori za Nportal o svom daru za pisanje koji doživljava kao jednu vrstu  misije produhovljenja drugih, ali i sebe. 

Zajedno sa bratom pišeš pesme. Blagoslov za pisanje vam je dao vladika kruševački Gospodin David, odnosno episkop. Kako ste se osećali u tom trenutku?

-Arhijerejski blagoslov je nešto izuzetno, a naš Episkop je i sam pesnik, pa je sa radošću blagoslovio duhovnu poeziju jer je svrha tih pesama misionarenje i podstrek na molitveni život. Naša vera se može doživeti samo kroz liturgijski život i podvig za koji nam Bog daje snagu. Svi dobijaju od Boga određene darove koje treba negovati i umnožiti. Drago mi je što sam pesništvo na taj način shvatio.

Foto: Privatna arhiva

 


Kako mlađe generacije doživljavaju duhovnu poeziju?

-Kod dece koje imaju interesovanja za duhovnu liru, prepoznaju se Božji darovi jer ta deca vole da pevaju duhovne pesme, možemo da ih čujemo u određenim prilikama i njihovo pevanje izaziva oduševljenje kod svih. Dečje srce je tanano i prima sve što mu srce dotakne, na roditeljima i učiteljima je odgovornost da decu usmeravaju ka pravim vrednostima kako bi se sačuvala naša duhovnost, kao i srpska tradicija.

Smatraš li da je duhovna poezija danas zanemarena i da nije toliko komercijalna?

-Duhovne pesme stižu do svih koji vole da ih čitaju, mislim da je dovoljno što se na društvenim mrežama objavljuje, postoje brojne pravoslavne stranice i grupe koje svakodnevno objavljuju takve sadržaje i to mi je omogućilo da vremenom uspem da doprem do čitalaca kojima prijaju moje pesme jer im donose radost i duhovno raspoloženje.

Zahvalan Bogu za dar

Dar pesništva je nešto mi je odredilo način života, zahvalan sam Bogu što sam udostojen da pišem duhovne pesme u slavu Božju i da tako duhovno uzrastam sa svojim bližnjima, nagrada je duhovna radost koju čitaoci mojih pesama osećaju i njihova želja da se mole Bogu i svetiteljima kako bi uzrastali u veri i duhovnom životu.

Foto: Privatna arhiva

 

 Koje bi svoje pesme izdvojio i koju poruku šalješ njima?

-Najlepša poruka koju duhovna lira može da svima nama pošalje jeste upravo poruka našeg najvećeg duhovnog pesnika Svetog Vladike Nikolaja – Haj’te braćo beloj crkvi, da se Bogu pomolimo, Darodavcu svih dobara da se smerno poklonimo! Nadam se da svojim pesmama šaljem takvu poruku. Čitaocima prepuštam izbor omiljenih stihova i pesama koje im dotaknu srce i dušu.

Književni rad do sada i plan za ubuduće?

-Slava Bogu, do sada sam uspeo da objavim osam pesmarica, a uskoro će iz štampe izaći i deveta sa naslovom "Hriste Bože naš". Pre nekoliko godina nisam uopšte planirao da objavim zbirku pesama, a danas postoji mojih osam knjižica duhovne poezije. Blagodarim Bogu za nadahnuće koje dobijam, a od toga i zavisi moj budući rad, pisaću dok osećam elan za stvaralaštvom koje mi je donelo neopisivu radost.

BONUS VIDEO: