Уништавање предмета у дому карактеристично је за многе кућне љубимце, поготово за псе, док гребање најчешће повезујемо са мачкама.

ФОТО: Профимедиа

 

Међутим, власници који живе са животињама добро знају да оне понекад забораве на своју префињеност, поготово мачке.

Уколико свакодневно "бијете битку" за опстанак предмета у дому, ево разлога због којих мачке гризу и жваћу све што им допадне шапа и начина да их одвратите од ове лоше навике, пише Апетит.рс.

Зашто мачка гризе и жваће ствари по кући

Када су у питању мачићи, најчешћи разлог за непрестаним жвакањем је бол и нелагодност коју осећају у деснима током раста првих зубића.

Када разлог жвакању предмета није раст зуба, у питању је досада или забава. Многе мачке "глодање" предмета доживљавају као игру или бег од досаде, па га често и примењују.

Понекад мачке које пате од болести десни жваћу све и свашта како би олакшале бол, док оне са проблемима у дигестивном тракту такође гризу и балаве по предметима како би ублажиле мучнину. У овим случајевима је најбоље да се посаветујете са ветеринаром.

ФОТО: Профимедиа

 

Да ли је нормално да мачка жваће предмете у кући?

Укратко, одговор је "да". Међутим, то не значи да сте у безизлазној ситуацији, нити је ре о нечем што се не може зауставити.

Како спречити мачку да жвакањем уништава ствари?

Склоните "примамљиве" предмете: можда звучи превише једноставно, али је некада најбоље не доводити мачку у искушење.

Ако мачка воли да гризе каблове, прекријте их тепихом или их поставите уза зид како јој не би били на видику. У случају да мачка непрестано грицка цвеће, које неретко може бити отровно за њу, најбоље је да га склоните и онемогућите мачку да му приђе.

Досада је један од најчешћих узрока непожељног понашања мачке, па проведите што више времена у игрању с њом да би се "изморила" и утрошила вишак енергије.

ФОТО: Профимедиа

 

Приуштите јој довољно играчака: већина власника има превише обавеза у току дана што не значи да наши љубимци треба да испаштају. Уколико знате да нећете имати довољно времена за игру са мачком, обезбедите јој омиљене играчке.

"Покварите" укус предмета: ово није најпрактичнија, ни најпрепоручљивија метода, али у неким ситуацијама може бити корисна. Предмете који су стално на мети ваше љубимице напрскајте или премажите нечим што има непријатан укус или одбојан мирис. Немојте користити средства која могу да угрозе здравље ваше мачке.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".