Новинари италијанске ТВ станице ТГР Ломбардиа тим поводом разговарали су са Лучаном Секијем (84), познатијим под псеудонимом Макс Бункер, издавачем и творцем Алана Форда који је сценарије за авантуре смотаног тајног агента и Групе ТНТ писао од 1969. године до данас.

- Морам признати да сам се уморио од Алана Форда и одлучили смо да ће излазити још 10 бројева и онда је крај. Време је да га замени нови лик, овај пут женски. Зваће се Петра - рекао је Макс Бункер италијанским новинарима, који су израчунали да је у протекле 54 године редовитог излажења објављено 80.000 страница тог стрипа.

Бункер засад није појаснио хоће ли Петра бити део групе ТНТ, коју осим Алана Форда чине чувени ликови попут Броја Један, Боба Рока, Сир Оливера, Грунфа, Шефа, Јеремије. Ту су и незаборавни негативци Суперхик, Бепа Јозеф, Велики Цезар, Гумифлекс и други.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Алан Форд се у Југославији појавио 1970. године и у следећа две деценије стекао култни статус, понајвише због генијалног превода Ненада Бриксија. Авантуре екипе из чувене Цвећаре имале су толико додирних тачака са стварним животом на овим просторима, па су и данас, можда више него икад, актуелне чувене изјаве пилота Грунфа "Ко изгуби добитак, добије губитак', 'Ко лети вреди, ко не лети не вреди', 'Боље жива кукавица, него мртви херој'...

На нашим просторима Алану Форду биле су посвећене позоришне представе, организовале се изложбе и писале књиге.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

БОНУС ВИДЕО: