О филму, и историјским чињеницама говорили су у емисији Пулс Србије Недељко Бајић, продуцент и глумац.

- Мотив за овај филм је врло једноставан. То је сам чин који се десио крајем Другог светског рата у једном малом селу у Србији, Прањанима. Догађај је толико величанствен да је само било питање времена када ће се неко сетити да то уради. Мали народ који је био између чекића и наковња, спасио је животе неких људи које не познају, који су пали с неба. Извучено је као у некој епрувети оно најбоље што наш народ има. То је доброчинство, пожртвованост и спремност да се помогне другом у невољи - рекао је Бајић.

Истакао је да филм нуди другачију перспективу на српску историју:

Фото: В. Данилов

 

 

- Сама чињеница да се бавимо овом тематиком сугерише неко различито мишљење. Таква пројекат има тенденцију да буде више критикован него неки који иде уз длаку. Сматрам да је с једне стране храбро, али и неопходно. Ми морамо да се бавимо нашом историјом.

Поред саме војне операције филм обрађује и тему раскола у српским породицама, због различите идеолошке опредељености сродиника.

Фото: Инстаграм/хероји.халијарда

 

 

- Филм се не бави искључиво самом операцијом. У питању су назнаке тог раскола који ће уследити. У породици сте имали три сина где је један на једној страни други на другој, а трећи је ту, покушава да сачува ту породицу. Покушава да сачува нуклеус друштва, а то је породица - истакао је Бајић и додао:

- Можда сам субјективан, али време у ком живимо нажалост иде у прилог томе да је је било јако тешко сачувати породицу. Да је продица била сачувана онако како смо ми то презентовали у филму Срби би данас били много сложнији као народ. Имали би мање подела између себе, више љубави и јаче јединство.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: