O filmu, i istorijskim činjenicama govorili su u emisiji Puls Srbije Nedeljko Bajić, producent i glumac.

- Motiv za ovaj film je vrlo jednostavan. To je sam čin koji se desio krajem Drugog svetskog rata u jednom malom selu u Srbiji, Pranjanima. Događaj je toliko veličanstven da je samo bilo pitanje vremena kada će se neko setiti da to uradi. Mali narod koji je bio između čekića i nakovnja, spasio je živote nekih ljudi koje ne poznaju, koji su pali s neba. Izvučeno je kao u nekoj epruveti ono najbolje što naš narod ima. To je dobročinstvo, požrtvovanost i spremnost da se pomogne drugom u nevolji - rekao je Bajić.

Istakao je da film nudi drugačiju perspektivu na srpsku istoriju:

Foto: V. Danilov

 

 

- Sama činjenica da se bavimo ovom tematikom sugeriše neko različito mišljenje. Takva projekat ima tendenciju da bude više kritikovan nego neki koji ide uz dlaku. Smatram da je s jedne strane hrabro, ali i neophodno. Mi moramo da se bavimo našom istorijom.

Pored same vojne operacije film obrađuje i temu raskola u srpskim porodicama, zbog različite ideološke opredeljenosti srodinika.

Foto: Instagram/heroji.halijarda

 

 

- Film se ne bavi isključivo samom operacijom. U pitanju su naznake tog raskola koji će uslediti. U porodici ste imali tri sina gde je jedan na jednoj strani drugi na drugoj, a treći je tu, pokušava da sačuva tu porodicu. Pokušava da sačuva nukleus društva, a to je porodica - istakao je Bajić i dodao:

- Možda sam subjektivan, ali vreme u kom živimo nažalost ide u prilog tome da je je bilo jako teško sačuvati porodicu. Da je prodica bila sačuvana onako kako smo mi to prezentovali u filmu Srbi bi danas bili mnogo složniji kao narod. Imali bi manje podela između sebe, više ljubavi i jače jedinstvo.

(Kurir)

BONUS VIDEO: