Док је била у 36-тој недељи трудноће, Линдси је на својој дојци напипала неку квржицу, била је забринута и отишла је на преглед код гинеколога. Након прегледа, гинеколог јој је рекао да хитно оде на ултразвук дојке, тако је и било, а недељу дана касније, дошли су и резултати!

Када су јој саопштили да је у четвртом стадијуму рака дојке, цео живот јој је прошао пред очима, јер, она је ипак на свет требала да донесе друго дете, а ова болест има изгледа да промени цео њен живот.

- Ишла сам код гинеколога, уверена да је зачепљен неки канал или да је то нека врста маститиса, присећала се Линдси. Лекари у први мах нису посумњали на рак, но инсистирала сам да се обави и ултразвук. Да није било тако, данас можда не би била жива- преноси Пипл.

- Буквално сам спасила свој живот тиме што сам инсистирала да се обави ултразвук дојке - каже Линдси, а само неколико дана касније је на том прегледу сазнала да постоји велика сумња на то да има рак.

 

 

-Била сам преплашена, било је то јако емотивно време за мене јер сам била трудна и очекивала сам своју другу ћерку, а пре ње сам имала спонтани побачај. Радовала сам се тој беби - испричала је она.

Недуго након тог прегледа, обавила је и биопсију квржице и сазнала да има "озбиљно агресивну врсту рака дојке", иако у то време нису са сигурношћу знали да ли се проширио.

- Знало се да је то врло агресиван рак, да имам два тумора и пуно захваћених лимфних чворова испод пазуха – прича. Додаје како су сви око ње били схрвани и нису могли да верују јер не постоји историја рака дојке у породици ни са једне стране – ни са мајчине, ни са очеве. Био је то шок.

Следеће недеље код Линдси је индуциран порођај у 37. недељи трудноће, јер је лечење морала да започне што пре.

-Одмах по индуцирању порођаја сам почела много да крварим. Избацивала сам велике крвне угрушке и доктори су били јако забринути. Константно су стављали пешкире испод мене јер сам губила толико крви и нису знали да ли ће морати да ме пошаљу на хитан царски рез или не. Рекла сам да не желим царски рез јер би то одложило хемотерапију, после операције бих морала да се опорављам, а желела сам брз опоравак како бих могла што пре да почнем са лечењем- испричала је ова мајка.

 

 

Откуцаји срца се смањују, а порађа се

Лекари су успели да извуку бебу некако, али њени откуцаји срца су почели да се смањују, то је била борба за живот, међутим, некако су успели да је поврате.

-Ипак, након што сам се породила, оно обилно крварење је неким чудом престало. Била сам на ПЕТ скенирању одмах након тога и рекли су ми да имам још шест месеци живота- навела је Линдси. Рак се до тад већ проширио, а имала је и више од десет тумора на јетри.

Након тога је на сваке три недеље долазила у болницу на инфузију, где је морала да седи три сата како би добила три лека, укључујући и лекове за хемотерапију и имунотерапију. Било јој је јако тешко у том моменту, не само због јаких терапија, већ и због тога што је била одвојена од своје деце.

"Писала сам писма деци, помирила сам се са тим да је ово можда крај"

- Срећом, имала сам пуно помоћи. Мој супруг ради од куће, па је пуно помагао, а били су ту и моји и његови родитељи – прича Линдси. Каже да је током шест месеци колико је трајало лечење била срећна што и даље може да проводи време са својом породицом и осећала је да још више ужива у сваком тренутку, уверена да јој не преостаје пуно времена.

 

 

- Уживала сам у свакој секунди, покушавала сам да упијем сваки тренутак у којем смо заједно. Направила сам споменар, писала писма својој деци, направила видео, све. Покушавала сам да учиним све што сам могла да им нешто оставим за успомену, прича.

Но, негде на пола њеног плана лечења поново је урадила тестове који су показали да се њени тумори смањују.

- Били смо свесни тога да је то велика ствар. Једино нисмо знали колико дуго ће третман да делује. А онда, на крају хемотерапије, нисмо то очекивали, али – све је нестало! Скен мог тела показао је да више нема тумора! Били смо пресрећни, иако то нико није мгао да поверује у то. Било је стварно лудо и надреално – прича Линдси.

Након тога је обавила лумпектомију, како би јој уклонили подручје где је првобитно био тумор и извадили велики број лимфних чворова. То је послато на патологију да се види да ли има још неких ћелија рака које су остале и показало се да нема.

Лекари се шокирали, јер се одједном десило чудо

- Мој доктор је још увек потпуно шокиран јер сам још у ремисији. Још увек добијам имунотерапију и наставићу са тестовима на сваких шест месеци, но догодило се чудо – прича. Годину и по након прве дијагнозе, Линдси Гритон каже да се осећа одлично, чак и боље него раније, док се све ово још није догодило.

Каже да настоји да живи у тренутку, а не у прошлости па у задње време слави важне догађаје у њеној породици: Свој 30. рођендан и први рођендан ћерке Саване.

 

 

- Нереално је, јер нисам мислила да ћу бити овде. Стога је сваки тренутак једноставно невероватан – прича мајка и додаје како је закључила да је важно да подели своју причу са људима, због чега је објавила неколико видео прилога на ТикТоку.

- Хтела сам да подигнем свест људи о раку дојке. Сви мисле да се рак дојке јавља након 40. године. Не размишљамо уопште о томе да се догађа и у 20-има, каже она. Лудо је, додаје, јер је своје прве видео прилоге направила кад јој је постављена дијагноза. Први видео је објавила на ТикТоку, у нади да ће њена деца једног дана то да погледају.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".