Према попису, у Тексасу живи 40,2 одсто Латиноамериканаца, док белаца који нису пореклом из Латинске Америке има око 39,8 одсто, објавио је „Глас Америке”.

Резултати пописа потврђују податке из средине 2022. године, када су Латиноамериканци преузели вођство по бројности у Тексасу, где су белци били већинско становништво од 1850. године.

Демограф Лојд Потер рекао је да су ти резултати очекивани јер је латиноамеричка популација  млађа у односу на остале етничке групе, а што је популација млађа, већа је вероватноћа да ће имати и више деце.

Фото: Профимедиа

 

 

Поред тога, Латиноамериканци су и највећа мигрантска група у Тексасу, навео је Потер.

Професорка политичких наука са Универзитета Тексаса у Сан Антонију Шерон Наваро рекла је да су, историјски гледано, Латиноамериканци увек гласали за демократе, али да то више није случај.

Фото: Профимедиа

 

 

Наваро је истакла да Латиноамериканци сада гласају руководећи се својим проблемима који су исти као и код већинске популације, а то су посао, економија, образовање, здравствена заштита.

- Дугорочно, на стање у Тексасу могло би да утиче то што нема довољно едуковане радне снаге за послове у будућности. Бројке показују да 95 одсто пунолетних белаца и око 70 одсто Латиноамериканаца има најмање завршену средњу школу - истакла је Наваро.

Наваро је нагласила да Латиноамериканци могу да допринесу и економски и политички, преноси Танјуг.

БОНУС ВИДЕО: