Prema popisu, u Teksasu živi 40,2 odsto Latinoamerikanaca, dok belaca koji nisu poreklom iz Latinske Amerike ima oko 39,8 odsto, objavio je „Glas Amerike”.

Rezultati popisa potvrđuju podatke iz sredine 2022. godine, kada su Latinoamerikanci preuzeli vođstvo po brojnosti u Teksasu, gde su belci bili većinsko stanovništvo od 1850. godine.

Demograf Lojd Poter rekao je da su ti rezultati očekivani jer je latinoamerička populacija  mlađa u odnosu na ostale etničke grupe, a što je populacija mlađa, veća je verovatnoća da će imati i više dece.

Foto: Profimedia

 

 

Pored toga, Latinoamerikanci su i najveća migrantska grupa u Teksasu, naveo je Poter.

Profesorka političkih nauka sa Univerziteta Teksasa u San Antoniju Šeron Navaro rekla je da su, istorijski gledano, Latinoamerikanci uvek glasali za demokrate, ali da to više nije slučaj.

Foto: Profimedia

 

 

Navaro je istakla da Latinoamerikanci sada glasaju rukovodeći se svojim problemima koji su isti kao i kod većinske populacije, a to su posao, ekonomija, obrazovanje, zdravstvena zaštita.

- Dugoročno, na stanje u Teksasu moglo bi da utiče to što nema dovoljno edukovane radne snage za poslove u budućnosti. Brojke pokazuju da 95 odsto punoletnih belaca i oko 70 odsto Latinoamerikanaca ima najmanje završenu srednju školu - istakla je Navaro.

Navaro je naglasila da Latinoamerikanci mogu da doprinesu i ekonomski i politički, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO: