Наиме, у БиХ је забележен један случај великог кашља или хрипавца и то у Херцеговачко-неретванском кантону, објавили су федерални медији.

Бактерија која изазива велики кашаљ потврђена је код новорођенчета, које је нажалост преминуло. Двоипомесечна беба није била вакцинисана, а имала је и других здравствених проблема.

Надлежни кажу да нема места ширењу панике, али позивају на вакцинацију. У Хрватској има чак и епидемије великог кашља.

У Заводу за јавно здравство Херцеговачко-нереванског кантона потврдили су да је у Свеучилиној клиничкој болници Мостар пре десетак дана забиљежен случај заразне болести великог кашља или хрипавца код двопомесечне бебе, преноси БХРТ.

- И поред свих мера које су колеге с клинике за педијатрију предузеле, дете је нажалост преминуло. Могу рећи да је дете имало и неке друге здравствене проблеме, и могу вам рећи да дете није било вакцинисано, да ли због тих болести или не, али то је период кад се прва доза за хрипавац даје у другоме месецу - рекао је Ениз Чолаковић, директор Завода за јавно здравство ХНК.

Велики кашаљ или хрипавац је изузетно заразна бактеријска инфекција дисајних путева, а најбоља превенција је редовно вакцинисање деце. У Заводу, стога, апелују на редовно вакцинисање деце како би се спречила појава и ширење заразних болести, као што је то тренутно случај са хрипавцем у Хрватској.

Најтеже је у Сплиту где је више од 70 оболелих, док је у Загребу заражено 10 особа.

Хрипавац се преноси капљичним путем, а први симптоми јављају се након седам дана. Налик су прехлади. Лекари кажу да су најугоженија мала деца која нису потпуно развила имунитет и нису вакцинисана, преноси Српскаинфо.

- Ако имате новорођенче, то је дете до месец дана живота или дете које је старо до три месеца живота, а има рецимо симптоме надрженог кашља, при томе не може спавати, има испрекидани сан, лоше једе, има високу температуру, онда се јавља одмах. Деца која су старија од три године, а немају високе температуре, значи то су оне изнад 39, 40, тресавице, ти могу причекати и трећи дан симптома - рекла је Ђурђица Шешо Шимић, педијатар, преноси Радио Сарајево.

Последњи пут хрипавац је на подручју ФБиХ забележен 2018. године, када су 93 особе биле заражене.

(БХРТ)

БОНУС ВИДЕО: