Стручњаци, међутим, сматрају да то није добро и да је боље да се држите своје рутине, када је одлазак на спавање у питању. Др Каран Раџ, који је познат по дељењу медицинских савета на ТикТоку, објавио је видео у коме тврди да иако не постоји савршено време за спавање које важи за све - постоји време које је лоше баш за све.

Он је објаснио да ако остајемо будни било када после 22 часа до 4 ујутру, повећавамо ризик од рака и кардиоваскуларних болести.

Спавамо у циклусима од 90 минута

Доктор је истакао да се наш сан одвија у циклусима од отприлике сат и по, током којих прелазимо из НРЕМ у РЕМ сан. Током РЕМ фазе сна наше очи се померају испод затворених очних капака, а током НРЕМ не.

Фото: Профимедиа

 

И док циклуси увек трају 90-ак минута или мало више, однос НРЕМ и РЕМ фаза сна се мења како ноћ одмиче. - Раним делом вашег сна доминира дубљи, ресторативнији НРЕМ сан - рекао је он, а преноси британски Хафингтон Пост.

Али што се ближимо јутру, „добијате више лакшег, РЕМ сна, испуњеног сновима“, додао је он. Због разлика међу људима, неки ће се осећати поспано у 23 часа, док ће други хтети да легну искључиво у 1 сат ујутро. У зависности од вашег изабраног термина „постојаће неке адаптације од стране тела како бисте осигурали да добијете довољно НРЕМ и РЕМ сна“, рекао је др Раџ.

Постоји један изузетак

Др Раџ сматра да „није битно тачно време када идете у кревет уз један изузетак.

- Рецимо, да идете у кревет у три или четири сата ујутро. Без обзира на стање вашег организма, ваш сан ће бити више у РЕМ фази и имаћете мање дубљег, НРЕМ сна, објаснио је он.

Ако се питате какав ефекат то може да има, доктор је рекао да „због тога можете бити веома уморни, што добро знају сви они који често мењају смене на послу“.

БОНУС ВИДЕО: