Пошто је Џонатон Немац, деца коју је признао, њихове мајке и други рођаци - аутоматски добијају право боравка у Немачкој. За сада су ту 94 особе.

Аутори овог извештаја за Немачки јавни сервис АРД су дошли до податка да "само Џонатон А. проузрокује трошкове социјалног осигурања знатно више од 1,5 милиона евра годишње.

Како се наводи, у Немачкој не постоји Централни регистар цивилног статуса (рођење, брак, регистровано партнерство, смрт… прим. ред.) из разлога заштите података, они не могу да виде колико је деце неко већ признао.

То могу само имиграционе власти. А већину очинстава оверавају нотари.

Управо због тога није тешко преварити систем, па се неретко дешава признање деце, иако нису заправо њихова. Често су уплетени и бескућници који добијају огромни новац за ово "дело". Лажно признање се не може повући, а такође није кажњиво законом.

- Лажно очинство је омогућавање људима који заправо немају изгледа на боравак у Немачкој, да ипак овде остану. Ови људи су спремни да плате новац за то, обично особи која преузме фиктивно очинство - рекао је Аксел Бошамер из вишег имиграционог органа владе округа Арнсберг.

(Незавосне новине)

БОНУС ВИДЕО: