Свет се све више занима за ову затворену земљу. Њен лидер и влада стално покушавају да заштите свој народ од спољних утицаја – на пример, забраном одређених фризура и одеће.

Све ово само подгрева интересовање за Северну Кореју, њен народ и њихов начин живота.

Доносимо вам 16 ствари које су забрањене у Северној Кореји:

16. Западњачка мода

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је забранио фармерке и још неку западњачку одећу у две регије које се граниче с Кином. Пјонгјанг на тај начин покушава да се бори против утицаја западњачке културе, која у земљу продире од суседа.

15. Кока-кола

Због трговинског ембарга на Кока-колу наметнутог Северној Кореји, набавити боцу овог пића уопште није лако. Познато је да неке елитне продавнице у Пјонгјангу ипак продају еквиваленте Кока-коле произведене у Кини.

14. Фризуре

Ким Џонг Ун је одобрио само 18 фризура за жене и 15 за мушкарце. Ниједна од званично одобрених фризура не дозвољава промену боје, па купити боју за косу нимало није лако!

13. Хигијенски улошци

Улошци и тампони за једнократну употребу уопште се не продају у Северној Кореји. Жене користе улошке за вишекратну употребу.

12. Презервативи

У Северној Кореји су забрањене све врсте контрацепције. Зато је пронаћи презерватив врло тежак задатак. Многи одрасли Севернокорејци веома ће се обрадовати ако добију контрацептивно средство на поклон.

11. Некретнине

Севернокорејска влада има искључиво право на сву земљу и некретнине. То чини готово немогућом куповину и продају кућа или станова. Без обзира на то, Севернокорејци проналазе начине да то учине, што је довело до недавног ублажавања закона.

10. Дизајнерска обућа

Ако случајно намеравате да у Северној Кореји потражите ципеле Маноло Бланик или неки други познати бренд – морамо вас разочарати. Дизајнерске ципеле овде нису доступне, са изузетком региона који се граниче с Кином, где можете купити ципеле са високом штиклом кинеске производње.

9. Новогодишња јелка

Северна Кореја је званично атеистичка земља. Сви верски обреди су забрањени или их влада строго надгледа. Због тога не можете купити или држати у кући било какву божићну декорацију, укључујући новогодишњу јелку.

8. Старбакс

У овој земљи не постоји мрежа Старбакса. Уколико у Пјонгјангу желите да попијете кафу, можете да одете у неки од популарних Рионгванг кафеа.

7. Кабловска телевизија

У земљи постоје само 4 званична ТВ канала. Владина цензура је толико јака, да у земљи не постоји ниједна друга телевизија.

6. Западњачки часописи

Севернокорејски пропагандни апарат забрањује све врсте страних новина и часописа. Влада и посебне агенције надгледају све што се штампа. Овде нема часописа о моди и животном стилу. Све што Севернокорејци могу да прочитају је образовног карактера или везано за Џуче идеологију.

5. Wи-Фи и међународна телефонија

Од 15 милиона становника Северне Кореје, само милион има мобилне телефоне, али ни они не могу да зову иностранство. Такође постоје ограничења за употребу 3Г мреже. Насупрот њима, странци који улазе у земљу могу да купе СИМ картицу, али само за позиве у иностранство.

4. Улазнице за музичке концерте

Врло мало страних извођача добије дозволу за наступ у Северној Кореји, тако да овде нећете моћи да одете на концерт свог омиљеног бенда. Једина група којој је дозвољен наступ био је словеначки бенд Лајбах. Њихов концерт је одржан у Пјонгјангу 2015. године. Уместо тога, Севернокорејци могу да присуствују концертима локалних извођача.

3. Епл

У Северној Кореји постоји ограничење продаје било каквих савремених високотехнолошких уређаја. Не можете купити Аппле иПад. Али Северна Кореја је развила свој таблет, за који његови творци тврде да није ништа гори од било ког западног.

2. Спортски аутомобили

Још један луксуз до кога је у овој земљи апсолутно немогуће доћи. Купити скуп спортски аутомобил је сасвим неизводљиво, због санкција које су Северној Кореји увеле УН и Европска унија.

1. Одмор у иностранству

Грађани Северне Кореје не могу да путују у друге земље на одмор. То је кршење људских права, али Севернокорејци вероватно тога уопште нису свесни.

Руководиоци Северне Кореје покушавају да на све начине онемогуће спољни утицај на своју земљу. Забрањују многе ствари, али свет у коме живимо иде напред. Нелогично је очекивати да Северна Кореја заувек остане иста. Људи и њихов начин живота се ипак постепено мењају, захваљујући северним и јужним суседима.

Која вас је забрана највише изненадила? Ако сте били у Северној Кореји, испричајте нам о томе.

БОНУС ВИДЕО: