То је била последња порука британског држављанина Грejама Бамфорда, који се на данашњи дан пре 31 годину, 29. априла 1993. године, запалио у Лондону у знак протеста због рата у Босни и Херцеговини и одбијања британских власти да војно интервенишу и зауставе рат.

Инспирисао га масакр у Ахмићима 

Бамфорд се запалио на улици недалеко од Доњег дома британског парламента, где се у том тренутку водила расправа о ситуацији у Босни и Херцеговини.

Према сведочењу његових рођака, он није имао директне везе са Босном и Херцеговином, али су га слике и видео снимци уништавања и убијања веома погодили, те је осетио потребу да некако скрене пажњу на пасивност британске владе према све ово, пише хрватски Индекс.

Посебно су га дирнуле слике масакра у Ахмићима у којем су снаге ХВО-а (Хрватско вијеће одбране) убиле 116 особа, а који се догодио две недеље раније, између осталог и због тога што га је убијена девојка подсетила на његову ћерку.

 

 

Сведоци његовог самоспаљивања кажу да је умро у агонији, иако су неки пролазници покушали да га брзо угасе након што је запалио своју одећу која је била поливена бензином. 

Хрватски документариста Ненад Пуховски је 1997. године снимио документарац Грахам и ја, у којем се бавио овим случајем.

- Видео сам човека како гори, вриштао је, горео је. Сећам се како се кретао, била је то страшна агонија. Било је доста сведока. Многи од њих су рекли да је то можда протест због Босне - рекао је један сведок у документарцу.

Овај екстремни чин протеста Грејама Бамфорда није оставио велики траг нити је утицао на политику британске владе према Босни и Херцеговини.

- Ово је филм о Грејаму, његовим делима, тишини која их окружује, али и о аутору - припаднику практично исте генерације - и његовом настојању да продуцира филм о том догађају. Верзија филма из 2006. обогаћена је изјавама Грејамовог оца, који у време снимања оригиналне верзије још није желео да стане пред камеру. Године 1998. филм је приказан и у британском парламенту - наводи се у званичном опису филм.

Градска управа Града Сарајева је 2009. године установила награду која носи име Грејама Бамфорда, која се додељује за изузетну грађанску храброст, солидарност, хуманост и алтруизам.

Подсетимо, недавно се амерички војник запалио испред израелске амбасаде у Вашингтону у знак протеста због рата у Појасу Газе. Арон Бушнел (25) многи су тада упоредили управо са Бамфордом. 

 

 

БОНУС ВИДЕО: