To je bila poslednja poruka britanskog državljanina Grejama Bamforda, koji se na današnji dan pre 31 godinu, 29. aprila 1993. godine, zapalio u Londonu u znak protesta zbog rata u Bosni i Hercegovini i odbijanja britanskih vlasti da vojno intervenišu i zaustave rat.

Inspirisao ga masakr u Ahmićima 

Bamford se zapalio na ulici nedaleko od Donjeg doma britanskog parlamenta, gde se u tom trenutku vodila rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Prema svedočenju njegovih rođaka, on nije imao direktne veze sa Bosnom i Hercegovinom, ali su ga slike i video snimci uništavanja i ubijanja veoma pogodili, te je osetio potrebu da nekako skrene pažnju na pasivnost britanske vlade prema sve ovo, piše hrvatski Indeks.

Posebno su ga dirnule slike masakra u Ahmićima u kojem su snage HVO-a (Hrvatsko vijeće odbrane) ubile 116 osoba, a koji se dogodio dve nedelje ranije, između ostalog i zbog toga što ga je ubijena devojka podsetila na njegovu ćerku.

 

 

Svedoci njegovog samospaljivanja kažu da je umro u agoniji, iako su neki prolaznici pokušali da ga brzo ugase nakon što je zapalio svoju odeću koja je bila polivena benzinom. 

Hrvatski dokumentarista Nenad Puhovski je 1997. godine snimio dokumentarac Graham i ja, u kojem se bavio ovim slučajem.

- Video sam čoveka kako gori, vrištao je, goreo je. Sećam se kako se kretao, bila je to strašna agonija. Bilo je dosta svedoka. Mnogi od njih su rekli da je to možda protest zbog Bosne - rekao je jedan svedok u dokumentarcu.

Ovaj ekstremni čin protesta Grejama Bamforda nije ostavio veliki trag niti je uticao na politiku britanske vlade prema Bosni i Hercegovini.

- Ovo je film o Grejamu, njegovim delima, tišini koja ih okružuje, ali i o autoru - pripadniku praktično iste generacije - i njegovom nastojanju da producira film o tom događaju. Verzija filma iz 2006. obogaćena je izjavama Grejamovog oca, koji u vreme snimanja originalne verzije još nije želeo da stane pred kameru. Godine 1998. film je prikazan i u britanskom parlamentu - navodi se u zvaničnom opisu film.

Gradska uprava Grada Sarajeva je 2009. godine ustanovila nagradu koja nosi ime Grejama Bamforda, koja se dodeljuje za izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

Podsetimo, nedavno se američki vojnik zapalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu u znak protesta zbog rata u Pojasu Gaze. Aron Bušnel (25) mnogi su tada uporedili upravo sa Bamfordom. 

 

 

BONUS VIDEO: