Један од најпознатијих музичара са Балкана потиче из Сарајева, певао је “Југославијо, на ноге... “, живи у Паризу, воли Београд и увек му се враћа, обожава Сплит, Загреб, Славонију, одакле му је отац...

Зато ни не чуди што је и децу васпитавао у духу толерантности и прихватања разлика. Тако је и када су у питању празници - како верски, тако и световни. Зато и сам каже "да слави све што се и слави у земљама које су некада биле у једној држави".

Отац му је био Хрват, мајка Српкиња, а супруга је муслиманка. Када је био дете, Ускрс се у дому Бреговића није посебно обележавао.

- Мој отац и мати су били комунисти, тако да се у мом дому нису славили верски празници, али изнад мене је живео православни поп, тако да сам увек имао јаја за Ускрс. А истовремено сам био у таквом комшилуку да сам за Бајрам увек слао комшијама курбан, то је месо од овна који се коље за Бајрам. Тако да сам тог дана и добијао курбан. Без обзира што сам био у једној таквој кући, Бог ми је редовно слао сигнале - причао је раније Бреговић у интервјуу за "Блиц" и додао:

Фото: АТА имагес, Профимедиа

 

 

- Моја деца када су била мала она су у време Бајрама били муслимани јер су се тада добијали поклони, а за време Божића и Ускрса су били хиришћани јер су и тада поклоне добијали. Сада више не знам шта славе. Мислим да је само средња, која је сада у пубертету - будиста. То ми, наравно, не смета. Моја деца ће бити Французи, мада воле да долазе у наше крајеве и имају другарице овде. А за супругу и мене је касно, нас двоје ћемо увек бити наши. Лечени наши. Тешко је у животу се од тога излечити - причао је 2016. Брега и објаснио у ком духу је васпитао ћерке:

- Ви треба да омогућите деци да имају слободу избора, када бирају да буду свесни шта бирају. Остављам им слободу да ли ће бити религиозне или не.

Фото: АТА имагес

 

 

Себе је увек декларисао као Југословена.

- Када вам се земља растури, онда лако установите да ваша домовина није географска, политичка. То је простор у којем ваша душа станује. Ја тренутно немам проблема што морам да показујем пасош лево-десно. Једино што ми је незамисливо је да у Београду, Загребу или Сарајеву спавам у хотелу, па свуда имам кућу.

БОНУС ВИДЕО: