Jedan od najpoznatijih muzičara sa Balkana potiče iz Sarajeva, pevao je “Jugoslavijo, na noge... “, živi u Parizu, voli Beograd i uvek mu se vraća, obožava Split, Zagreb, Slavoniju, odakle mu je otac...

Zato ni ne čudi što je i decu vaspitavao u duhu tolerantnosti i prihvatanja razlika. Tako je i kada su u pitanju praznici - kako verski, tako i svetovni. Zato i sam kaže "da slavi sve što se i slavi u zemljama koje su nekada bile u jednoj državi".

Otac mu je bio Hrvat, majka Srpkinja, a supruga je muslimanka. Kada je bio dete, Uskrs se u domu Bregovića nije posebno obeležavao.

- Moj otac i mati su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili verski praznici, ali iznad mene je živeo pravoslavni pop, tako da sam uvek imao jaja za Uskrs. A istovremeno sam bio u takvom komšiluku da sam za Bajram uvek slao komšijama kurban, to je meso od ovna koji se kolje za Bajram. Tako da sam tog dana i dobijao kurban. Bez obzira što sam bio u jednoj takvoj kući, Bog mi je redovno slao signale - pričao je ranije Bregović u intervjuu za "Blic" i dodao:

Foto: ATA images, Profimedia

 

 

- Moja deca kada su bila mala ona su u vreme Bajrama bili muslimani jer su se tada dobijali pokloni, a za vreme Božića i Uskrsa su bili hirišćani jer su i tada poklone dobijali. Sada više ne znam šta slave. Mislim da je samo srednja, koja je sada u pubertetu - budista. To mi, naravno, ne smeta. Moja deca će biti Francuzi, mada vole da dolaze u naše krajeve i imaju drugarice ovde. A za suprugu i mene je kasno, nas dvoje ćemo uvek biti naši. Lečeni naši. Teško je u životu se od toga izlečiti - pričao je 2016. Brega i objasnio u kom duhu je vaspitao ćerke:

- Vi treba da omogućite deci da imaju slobodu izbora, kada biraju da budu svesni šta biraju. Ostavljam im slobodu da li će biti religiozne ili ne.

Foto: ATA images

 

 

Sebe je uvek deklarisao kao Jugoslovena.

- Kada vam se zemlja rasturi, onda lako ustanovite da vaša domovina nije geografska, politička. To je prostor u kojem vaša duša stanuje. Ja trenutno nemam problema što moram da pokazujem pasoš levo-desno. Jedino što mi je nezamislivo je da u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu spavam u hotelu, pa svuda imam kuću.

BONUS VIDEO: