Држављани Србије, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније уживаће привилегован приступ тржишту рада Немачке од 1. јуна 2024. године, према Уредби о Западном Балкану. То је због тога што је Немачка одлучила да удвостручи број виза које ће држављанима ових шест земаља добијати у сврху рада годишње на 50.000, које ће од јуна 2024. године издавати Федерална агенција за рад.

Регулатива за земље Западног Балкана била је ограничена до краја 2023. године. Међутим, након развоја новог Закона о квалификованој имиграцији, Немачка је одлучила да промени правила за ове националности. Како је објашњено из немачке амбасаде, нова правила ће се благовремено делити, а до тада ће се сви термини и даље додељивати путем система лутрије.

Држављанима Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније дозвољен је улазак у Немачку ради рада на основу Уредбе о Западном Балкану. Међутим, пошто је интересовање ових националности за добијање радних виза за Немачку било велико откако је уредба ступила на снагу, Немачка је одлучила да одобри термине за визу на основу среће.

Немачке амбасаде у ових шест земаља Западног Балкана успоставиле су месечни систем извлачења лутрије који насумично бира појединце којима ће бити дозвољено да закажу термин за подношење захтева за визу. Наредна регистрација за термин за радну визу за Немачку у складу са Уредбом о Западном Балкану биће отворена данас, а затворена после недељу дана, односно 14. маја. Током овог седмодневног периода, сви из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније могу да се региструју и нема потребе да се процес регистрације завршава преко посредника или других агенција јер је то једноставно.

ДО ПОСЛА ДОШЛО 76.000 БАЛКАНАЦА

На основу Уредбе о Западном Балкану, подаци показују да је око 76.000 држављана Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније крајем 2023. имало дозволе у ​​Немачкој. Ово је представљало повећање од 22 процента у односу на 2022. године када је Немачка имала око 62.000 радника који су имали дозволе из ових земаља.

Кандидати морају имати на уму да им је дозвољено да се региструју само једном. Штавише, не могу накнадно мењати податке, а такође им није дозвољено да пренесу свој термин на другу особу. Оне које покупи систем лутрије обавештавају немачке власти и они ће тада моћи да се подвргну процесу подношења захтева за визу.

До краја ове године очекује се и да ће Немачка регистровати велики број радника из земаља Западног Балкана по истом пропису, који је новим Законом о квалификованој имиграцији постао трајни.

(Курир/сцхенгенвисаинфо)

БОНУС ВИДЕО: