- Председник Русије Владимир Путин потписао је Указ о секретару Савета безбедности Руске Федерације. Именовати Сергеја Кужугетовича Шојгуа за секретара Савета безбедности Руске Федерације - наводи се у саопштењу.

Истовремено је Николај Патрушев разрешен дужности секретара Савета безбедности.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков објаснио је да ће Шојгу бити и заменик председника Русије у Војно-индустријској комисији и надзорник рада Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

- Што се тиче Сергеја Кужугетовича Шојгуа, он ће на месту секретара Савета безбедности истовремено бити заменик председника у комисији за војно-индустријски комплекс. Он је добро познаје овај посао, веома добро познаје темпо војно-индустријске производе у конкретним предузећима и често посећује та предузећа - рекао је Песков.

Фото: Профимедиа

 

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов наставиће да ради на овој функцији, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

- Што се тиче војне компоненте (у раду Министарства одбране Русије), ово именовање (Андреја Белоусова на место министра одбране) ни на који начин неће променити садашњи координатни систем. Војна компонента је увек била прерогатив начелника Генералштаба и он ће наставити своје активности. У том погледу за сада се не предвиђају никакве промене, рекао је портпарол Кремља.

О разрешењу Патрушева

Песков је додао да ће Кремљ накнадно саопштити нову функцију Николаја Патрушева, који је раније био секретар Савета безбедности Русије.

- Он наставља да ради и наредних дана ћемо вас обавестити где ће Николај Платонович наставити своје активности, прецизирао је портпарол.

Председник Русије Владимир Путин предложио је Андреја Белоусова за новог министра одбране Руске Федерације, саопштио је раније Савет Федерације.

Подсетимо,Савет Федерације добио је имена и осталих кандидата које је предложио председник Русије Владимир Путин за функције шефова низа федералних министарстава и ресора.

За консултације су предложени:

  • за место министра одбране Андреј Ремович Белоусов,

Фото: Танјуг/АП

 
  • за место министра унутрашњих послова – Владимир Александрович Колокољцев,
  • за министра спољних послова – предложен је Сергеј Викторович Лавров

Фото: Профимедиа

 
  • за место директора Спољне обавештајне службе – Сергеј Евгенијевич Наришкин,
  • за министра правде – Константин Анатољевич Чујченко,
  • за министра за цивилну одбрану, ванредне ситуације и помоћ у катастрофама – Александар Вјачеславович Куренков.
  • директор Федералне службе безбедности – Александар Бортников,
  • директор Федералне службе националне гарде – Виктор Золотов,
  • директор Федералне службе безбедности (ФСБ) – Дмитриј Кочнев,
  • начелник Главне управе за специјалне програме председника – Александар Линц,
  • председник Рачунске коморе – Борис Коваљчук.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: