- Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o sekretaru Saveta bezbednosti Ruske Federacije. Imenovati Sergeja Kužugetoviča Šojgua za sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije - navodi se u saopštenju.

Istovremeno je Nikolaj Patrušev razrešen dužnosti sekretara Saveta bezbednosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da će Šojgu biti i zamenik predsednika Rusije u Vojno-industrijskoj komisiji i nadzornik rada Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

- Što se tiče Sergeja Kužugetoviča Šojgua, on će na mestu sekretara Saveta bezbednosti istovremeno biti zamenik predsednika u komisiji za vojno-industrijski kompleks. On je dobro poznaje ovaj posao, veoma dobro poznaje tempo vojno-industrijske proizvode u konkretnim preduzećima i često posećuje ta preduzeća - rekao je Peskov.

Foto: Profimedia

 

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov nastaviće da radi na ovoj funkciji, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Što se tiče vojne komponente (u radu Ministarstva odbrane Rusije), ovo imenovanje (Andreja Belousova na mesto ministra odbrane) ni na koji način neće promeniti sadašnji koordinatni sistem. Vojna komponenta je uvek bila prerogativ načelnika Generalštaba i on će nastaviti svoje aktivnosti. U tom pogledu za sada se ne predviđaju nikakve promene, rekao je portparol Kremlja.

O razrešenju Patruševa

Peskov je dodao da će Kremlj naknadno saopštiti novu funkciju Nikolaja Patruševa, koji je ranije bio sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

- On nastavlja da radi i narednih dana ćemo vas obavestiti gde će Nikolaj Platonovič nastaviti svoje aktivnosti, precizirao je portparol.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Andreja Belousova za novog ministra odbrane Ruske Federacije, saopštio je ranije Savet Federacije.

Podsetimo,Savet Federacije dobio je imena i ostalih kandidata koje je predložio predsednik Rusije Vladimir Putin za funkcije šefova niza federalnih ministarstava i resora.

Za konsultacije su predloženi:

  • za mesto ministra odbrane Andrej Removič Belousov,

Foto: Tanjug/AP

 
  • za mesto ministra unutrašnjih poslova – Vladimir Aleksandrovič Kolokoljcev,
  • za ministra spoljnih poslova – predložen je Sergej Viktorovič Lavrov

Foto: Profimedia

 
  • za mesto direktora Spoljne obaveštajne službe – Sergej Evgenijevič Nariškin,
  • za ministra pravde – Konstantin Anatoljevič Čujčenko,
  • za ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i pomoć u katastrofama – Aleksandar Vjačeslavovič Kurenkov.
  • direktor Federalne službe bezbednosti – Aleksandar Bortnikov,
  • direktor Federalne službe nacionalne garde – Viktor Zolotov,
  • direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) – Dmitrij Kočnev,
  • načelnik Glavne uprave za specijalne programe predsednika – Aleksandar Linc,
  • predsednik Računske komore – Boris Kovaljčuk.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: