Власти привремених институција самоуправе у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, забраниле су јуче да позоришна опрема неопходна за извођење представе "Књига о Милутину" Звездара Театра буде превезена на Косово и Метохију.

Екипа монодраме, на челу са глумцем Ненадом Јездићем заустављена је на Јарињу, иако су имали сву неопходну пратећу документацију и спецификацију опреме.

На овај начин, ансамбл Звездара Театра спречен је да изведе комад "Књига о Милутину", која је синоћ требало да се игра у Културном центру у Косовској Митровици, а вечерас у Лепосавићу.

Фото: АТА имагес

 

 

Албански медији о Јездићу

Данас је на порталу РКС Неwс објављен текст о протагонисти ове представе Ненаду Јездићу под насловом "Српском глумцу Ненаду Јездићу забрањен је улазак у Републику Косово".

У овом тексту наводи се да је овом драмском уметнику забрањено да уђе на територију наше јужне покрајине јер не признаје тзв. Косово.

"Ненад Јаздић је глумац и српски националиста који је непрекидно негирао независност Републике Косово."

Фото: АТА имагес

 

 

Дана 21. фебруара 2008. године у Београду су испред Скупштине у организацији Владе Србије одржане веома велике демонстрације под називом „Косово је Србија“, на којима је учествовало више стотина хиљада људи, међу којима и глумац Ненад Јездић.

Он доследно изражава своје противљење независности Косова кроз ватрене националистичке примедбе, али је збуњен зашто му није дозвољен улазак - наводи се у тексту овог портала.

Јездић осудио јучерашњи инцидент

Подсећамо, Ненеад Јездић се огласио јуче након забране уласка и истакао да је овакво понашање срамно.

- Најблаже речено ово је тужно. Недопустиво је доношење овакве одлуке, ко год да одлучује, да ли ће се нешто играти или не.Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силно и то према једном позоришту. Ово је нецивилизацијски чин, антикултурни и антипозоришни.

Фото: Петар Милошевић

 

 

Не дозволити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз представу "Књига о Милутину", јесте одраз страха и панике, срећа па је ова монодрама, на моју велику радост и понос, антиратна драма.

Радовало би ме да и људи Албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику, већ само поставља људску и моралну дилему, по питању свих наших неразумевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора.

Књига о Милутину је свакако, нешто најлековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија у назад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују. Све у свему ово је изузетно примитивно - стоји у поруци коју је глумац послао Куриру.

"Књига о Милутину" је прича о српском сељаку

Ова представа рађена је према истоименом роману Данка Поповића. Премијерно је изведена на Дан примирја у Првом светском рату 11. новембра 2021. године.

Главни лик у овој причи је сељак Милутин, ког игра Ненад Јездић, а говори нам о својој трагичној судбини, али и о судбини целокупног српског народ после Сарајевског атентата.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: