Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su juče da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave "Knjiga o Milutinu" Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo i Metohiju.

Ekipa monodrame, na čelu sa glumcem Nenadom Jezdićem zaustavljena je na Jarinju, iako su imali svu neophodnu prateću dokumentaciju i specifikaciju opreme.

Na ovaj način, ansambl Zvezdara Teatra sprečen je da izvede komad "Knjiga o Milutinu", koja je sinoć trebalo da se igra u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici, a večeras u Leposaviću.

Foto: ATA images

 

 

Albanski mediji o Jezdiću

Danas je na portalu RKS News objavljen tekst o protagonisti ove predstave Nenadu Jezdiću pod naslovom "Srpskom glumcu Nenadu Jezdiću zabranjen je ulazak u Republiku Kosovo".

U ovom tekstu navodi se da je ovom dramskom umetniku zabranjeno da uđe na teritoriju naše južne pokrajine jer ne priznaje tzv. Kosovo.

"Nenad Jazdić je glumac i srpski nacionalista koji je neprekidno negirao nezavisnost Republike Kosovo."

Foto: ATA images

 

 

Dana 21. februara 2008. godine u Beogradu su ispred Skupštine u organizaciji Vlade Srbije održane veoma velike demonstracije pod nazivom „Kosovo je Srbija“, na kojima je učestvovalo više stotina hiljada ljudi, među kojima i glumac Nenad Jezdić.

On dosledno izražava svoje protivljenje nezavisnosti Kosova kroz vatrene nacionalističke primedbe, ali je zbunjen zašto mu nije dozvoljen ulazak - navodi se u tekstu ovog portala.

Jezdić osudio jučerašnji incident

Podsećamo, Nenead Jezdić se oglasio juče nakon zabrane ulaska i istakao da je ovakvo ponašanje sramno.

- Najblaže rečeno ovo je tužno. Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne.Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silno i to prema jednom pozorištu. Ovo je necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni.

Foto: Petar Milošević

 

 

Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu "Knjiga o Milutinu", jeste odraz straha i panike, sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama.

Radovalo bi me da i ljudi Albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora.

Knjiga o Milutinu je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija u nazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu ovo je izuzetno primitivno - stoji u poruci koju je glumac poslao Kuriru.

"Knjiga o Milutinu" je priča o srpskom seljaku

Ova predstava rađena je prema istoimenom romanu Danka Popovića. Premijerno je izvedena na Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2021. godine.

Glavni lik u ovoj priči je seljak Milutin, kog igra Nenad Jezdić, a govori nam o svojoj tragičnoj sudbini, ali i o sudbini celokupnog srpskog narod posle Sarajevskog atentata.

(Kurir)

BONUS VIDEO: