Ненаду Јездићу и целој екипи представе "Књига о Милутину" јуче је забрањен улазак на Косово и Метохију.

Власти привремених институција самоуправе у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, забраниле су јуче да позоришна опрема неопходна за извођење представе “Књига о Милутину” Звездара Театра буде превезена на Косово и Метохију.

- После јучерашње забране патријарху Порфирију да уђе на Косово, данас је забрањена и једна представа. Након низа забрана, почевши од политчких преко економских, верских и других, на ред је дошла и култура, забрањено је све што има предзнак српског. Као позориште које традиционално репертоарски негује домаћи текст, улагаћемо и даље напор да своје представе одиграмо пред сваком публиком која жели да их погледа, без обзира на препреке било које врсте јер култура не познаје границе, саопштили су јуче из Звездара театра.

Фото: АТА имагес

 

 

Овим поводом огласио се и Ненадов колега глумац Милан Марић који је оштро осудио овај скандалозни поступак приштинских власти.

- Грозна и срамотна одлука да се Звездара театру и Ненаду Јездићу не дозволи улазак на Косово, написао је познати глумац на друштвеној мрежи Икс.

Фото: АТА имагес

 

 

Подсетимо, Ненад Јездић огласио се јуче за Информер поводом невиђеног скандала.

- Најблаже речено тужно! Недопустиво је доношење овакве одлуке, ко год да одлучује, да ли ће се нешто играти или не. Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силна и то према једном позоришту. Нецивилизацијски чин,антикултурни и антипозоришни. Не дозволити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз представу "Књига о Милутину", јесте одраз страха и панике. Срећа па је ова монодрама, на моју велику радост и понос, антиратна драма. Радовало би ме да и људи албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику, већ само поставља људску и моралну дилему, по питању свих наших неразумевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора. "Књига о Милутину" је свакако, нешто најлековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија у назад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују. Све у свему изузетно - примитивно! - огорчено је рекао Ненад.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: