Nenadu Jezdiću i celoj ekipi predstave "Knjiga o Milutinu" juče je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su juče da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave “Knjiga o Milutinu” Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo i Metohiju.

- Posle jučerašnje zabrane patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo, danas je zabranjena i jedna predstava. Nakon niza zabrana, počevši od politčkih preko ekonomskih, verskih i drugih, na red je došla i kultura, zabranjeno je sve što ima predznak srpskog. Kao pozorište koje tradicionalno repertoarski neguje domaći tekst, ulagaćemo i dalje napor da svoje predstave odigramo pred svakom publikom koja želi da ih pogleda, bez obzira na prepreke bilo koje vrste jer kultura ne poznaje granice, saopštili su juče iz Zvezdara teatra.

Foto: ATA images

 

 

Ovim povodom oglasio se i Nenadov kolega glumac Milan Marić koji je oštro osudio ovaj skandalozni postupak prištinskih vlasti.

- Grozna i sramotna odluka da se Zvezdara teatru i Nenadu Jezdiću ne dozvoli ulazak na Kosovo, napisao je poznati glumac na društvenoj mreži Iks.

Foto: ATA images

 

 

Podsetimo, Nenad Jezdić oglasio se juče za Informer povodom neviđenog skandala.

- Najblaže rečeno tužno! Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silna i to prema jednom pozorištu. Necivilizacijski čin,antikulturni i antipozorišni. Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu "Knjiga o Milutinu", jeste odraz straha i panike. Sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama. Radovalo bi me da i ljudi albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora. "Knjiga o Milutinu" je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija u nazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu izuzetno - primitivno! - ogorčeno je rekao Nenad.

(Informer)

BONUS VIDEO: