Колики су заправо трошкови студирања у САД таксативно је на Тик Току навела једна наша девојка која тамо студира. Она је истакла да у САД наравно постоји доста универзитета, али је извукла неку просечну цену за све.

- Први трошак су часови и пошто смо сви ми, наравно, интернационални студенти у Америци, ми плаћамо посебну оут-стејт тјутишн, не ин-стејт, која је за студенте из Америке и много је јефтинија од наше. То нас испадне око 60.000 евра по години. Успут, не можемо да се пријавимо на њихову финансијску помоћ, али можемо да добијемо неке стипендије - кажа она.

Сам упис на факултет са собом вуче још неке трошкове који су око 2.000-3.000 евра:

- Следећи трошак јесте housing или трошкови за место где ћете живети. Ако живите на кампусу, то је углавном око 18.000 евра по години. Ако живите ван кампуса, онда вероватно и више. Затим, ту је храна и то не храна коју ви купујете приватно, него храна коју имате на кампусу. У Америци се то зове план оброка. Можете одабрати свој план, а цена се углавном креће око 6.000 евра по години. Можете да изаберете да имате само вечере, па да буде јефтиније, а ако имате доручак и вечеру на кампусу, онда је цена око 6.000 евра.

@matovik

da li biste studirali u americi? 🇺🇸 ♬ black out days - ੈ✩‧₊˚

Иако су ово основни и највећи трошкови, паре се топе и на друге неопходне ствари и активности.

- Књиге су у Америци јако скупе, затим превоз... Осигурање је за све, и то вас буквално натерају да узмете, посебно зато што сте интернационални. Све то на крају испадне око 10.000 евра - прича ова девојка и додаје да поред свега овог постоје и додатни лични трошкови:

- То зависи од особе до особе, али из неког личног искуства, мислим да се крећу између 5.000 и 7.000 евра, највише због авионских карти.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: