Данас кад су највиши планински врхови освојени, полови досегнути, океани препловљени, а пустиње прешпартане, истраживачи и авантуристи често траже нова места која ће покорити. Таква места зову се полови неприступачности, а један је посебно интересантан истраживачима. Реч је о Тачки Немо која се налази у Тихом океану. 

Где се налази тачка Немо?

Налази се сред Тиход океана и представља најусамљеније место на свету, где је дубина око четири километра, далеко је од копна и територија на којима живе људи. Најближе копнено подручје је удаљено од ње 2.688 километара.

Људи који су најближи Тачки Немо чак нису ни на Земљи - у питању су астронаути на Међународној свемирској станици (ИСС), која орбитира на 416 км изнад Земље, а још је на мањој удаљености кад лети изнад ње.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Тачка Немо је најмање биолошки активан регион океана у свету, рекао је ББЦ-у океанограф Стивен Д'Хонд. Он указује да ту нема много животињских врста ни на површини, ни на морском дну, и да је простор "практично беживотан". То је због локације подручја у делу познатом као Јужнопацифички вртлог - огромна ротирајућа струја која блокира улазак хладнијих вода богатих храњивим материјама. Просечна температуре воде ту је око седам степени Целзијуса.

Пошто је место толико удаљено од копна, то спречава ветар да пренесе много органске материје која служи као храна неопходна за одржавање живота.

Гробље летелица и сателита

С обзиром на то да је јако неприступачна, Тачка Немо идеално је место за свемирске агенције да ту спуштају своје летелице које изводе из орбите. То је, штавише, место на којем НАСА намерава да пошаље Међународну свемирску станицу, јер она мора да се демонтира и реконфигурише у 2024.

На Тачки Немо има и других свемирских станица, попут руског "Мира", који је тамо од 2001, и још шест станица из совјетског програма "Салут". Ту су и бројни свемирски бродови, највише руских. Чак 263 њих смештено је ту између 1971. и 2016. године.

Циљ овог далеког "свемирског гробља" је спречавање отпада да угрози насељена подручја, због тога многе свемирске агенције из различитих земаља, углавном САД, Русије и Јапана, усмеравају своје летелице или сателите ка овој тачки.

Археолог Елис Горман, са Универзитета Флиндрес у Аделејду, у Аустралији, каже да, као и у случају бродских олупина, "све што живи у тим дубинама прави станишта и колонизује, ствара се ново станиште". Једина опасност тамо за облике живота би било изливање горива са тих бродова. Остатак, како сматра, "не би требало да представља претњу за живот у води".

Тачка Немо добила је име по капетану Нему, карактеру којег је Жил Верн створио за свој роман "20.000 миља под морем", узимајући у обзир да је "немо" латинска реч која значи "нико". Открио ју је хрватско-канадски инжењер и топограф Хрвоје Лукатела 1992. године кад је тражио најудаљеније место на Земљи.

Мистерије повезане са тачком Немо

Пошто је Тачка Немо, како смо навели, једно од најмање биолошки активних подрчја на планети, научници су били изненађени када су 1997. открили један од најгласнијих подводних звукова икада снимљених у близини океанског пола неприступачности.

Звук је снимљен подводним микрофонима. Збуњени научници америчке Националне управе за океане и атмосферу (НОАА) нису могли да схвате шта је то што би могло да створи тако јак звук. Тај мистериозни звук назвали су "Тхе Блооп". Како се касније испоставило, "Тхе Блооп" је био звук леда који се ломи са Антарктика.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: