Највећи непријатељ у борби против гојазности је глад. Због тога многе дијете не успевају, али научници су пронашли решење.

Све се своди на то шта је тачно на нашем тањиру ујутру. А шта би то требало да буде?

Испоставило се да злогласни "енглески доручак", са сланином на челу, није тако лоша идеја као што сви мисле.

Нигде у Европи се не једе тако богат доручак као у Енглеској. Ту се у просеку сваког јутра потроши скоро 1.200 калорија. Поређења ради, Немци унесу око 340, а Португалци само 300.

То би нам сугерисало да Енглези имају проблема са килажом, а да су становници Португалије витки. Заправо, сасвим је супротно.

Већина, преко 75 одсто људи који се боре са гојазношћу, живи ван Европе, у Мексику. А тамо се не поједе много више калорија за доручак него код нас. Па, о чему се ради?

Фото: Shutterstock

 

Јасно је да постоји веза између навика за доручак и таложења масти - што више калорија ујутру, то је мање гојазности. На први поглед, ово је апсурд јер ако већ ујутру имате преко 1.000 калорија, током дана морате да будете прилично дисциплиновани да не бисте прекорачили свој дневни унос који се креће од 1.900 калорија за жене до 2.400 калорија за мушкарце.

Висококалорични доручак смањује апетит

Холандско-енглески истраживачки тим пронашао је објашњење за парадокс гојазности за доручак.

Мушкарци и жене са прекомерном тежином пратили су умерено нискокалоричну исхрану четири недеље. Касније су се групе смењивале. Једна је ишла на обилан доручак, а друга на "блажи" доручак.

Током студије, учесници су праћени због потрошње енергије и неколико других метаболичких параметара, а потом су питани шта мисле о својој исхрани. Открили су да без обзира на то да ли је то био обилан доручак или не, долази до губитка тежине од три килограма након сваке четири недеље. Такође није било разлика у метаболизму и потрошњи енергије.

Фото: Shutterstock

 

Дакле, ако неко поједе обилан доручак јер верује да тело сагорева више калорија током дана него ноћу, греши. Не постоји оптимално време за јело да бисте изгубили тежину, али према дијететичару, обилан доручак и даље може да буде драгоцена помоћ за оне који желе да изгубе тежину. Зашто?

Испитаници су открили да је много лакше придржавати се дијете када су јели највише калорија ујутру. Боље су контролисали апетит и осећали су се сити до краја дана.

С друге стране, они који су ујутру јели мале хране, доживљавали су честе нападе глади после доручка. Дакле, ако волите обилан доручак и ако уживате у сланини која дуго изазива полемику у друштву, на правом сте путу да изгубите килограме јер ћете моћи да контролишете апетит.

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)