О пољупцима је до сада испричано много тога, написане су многе песме, насликане слике, откривене бројне научне чињенице.

Рецимо, јесте ли знали да се једноставним пољупцем у који су укључена два мишића сагори 2-3 калорије, док страствени пољубац у ком учествује 23-34 мишића може да потроши 5-26 калорије по минуту? Јесте ли знали да се око 10 посто људи уопште не љуби?

Међитим, ако застанете и размислите, овај поступак јесте помало чудан.

Притискате усне уз туђе, размењујете пљувачку. Због чега су људи уопште почели да се љубе?

Постоје многе теорије о пољупцима и зашто их практикујемо. Неко верује да је у питању романтична или сексуална намера, неко да је реч о инстинктивном потезу укорењеном у људској биологији.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by People Magazine (@people)

 

Пољупци јачају везу

Љубљење изазива хемијску реакцију у мозгу коју прати "експлозија" окситоцина, који се често назива хормоном љубави јер изазива осећање наклоности. Према студији објављеној у листу Proceedings of the National Academy of Sciences 2013. године, окситоцин је посебно важан да помогне мушкарцима да се повежу с партнер(к)ом и буду моногамни.

Такође, познато је да жене доживљавају велики скок окситоцина током порођаја и дојења, чиме јача веза између мајке и детета. Кад смо већ код дојења, многи верују да је љубљење управо проистекло из њега – слично као што чине птице са птићима када им дају црве, мајке су у прошлости давале деци храну које најпре саме сажваћу, пише Heathline.

Фото: Shutterstock

 

Неки пољупци су укорењени у романтичној љубави

Знате онај осећај када сте на почетку љубави, осећате лептириће у стомаку и узбуђени сте само када помислите на ту особу? То је ефекат допамина, који се ослобађа када радимо нешто што нам прија, а пољубац и провођење времена с неким ко вас привлачи спада у то.

Допамин и други "хормони среће" чине да се осећамо еуфорично, а што их више добијамо – више их желимо! За неке је то посебно очигледно на почетку везе, када већину времена проводе љубећи се.

Ако наставите да се љубите често и када та прва искра нестане, можете наставити да уживате у благодетима ових хормона и будете задовољни у вези. Нешто слично показало је истраживање из 2013, у ком су парови у дугим везама који се често љубе истакли да су задовољнији везом.

Неке пољупце покреће сексуални нагон

Пољупци су често вођени сексуалношћу, а старија истраживања показала су да жена процењује потенцијалног партнера на основу пољупца, а какво је љубљење игра важну улогу у томе хоће ли отићи у кревет с њим.

У истраживању чији су налази објављени 2007. у магазину Evolutionary Psychology учеснице су рекле да је мања вероватноћа да ће имати односе с неким ако се претходно нису пољубили, као и да то колико се неко добро љуби повећава или смањује шансе да дође до секса.

Фото: Shutterstock

 

Показало се и да се мушкарци љубе да би повећали ниво полних хормона и протеина који партнерку чине расположенијом за интимни однос. У подизању узбуђења је посебно ефикасно љубљење отворених уста и језиком, уз размену пљувачке.

Пољубац прија

На томе што љубљење пружа толико добар осећај можемо да захвалимо нервним завршецима јер их усне имају више него било који други део тела. Када се друге усне или топла кожа прибију уз њих, осећамо се добро.

Комбинујте то с хемијским коктелом допамина, окситоцина и серотонина који се ослобађа приликом љубљења и добићете рецепт за феноменалан осећај.

Уз то, показало се да пољубац снижава ниво кортизола, тј. хормона стреса, па смо и опуштенији.

(Glossy)

БОНУС ВИДЕО: