У данашње време доступно нам је много савета за мршављење и одржање виткости, а вечера је често тема расправе.

онкретно, реч је о питању у које је време најбоље имати последњи оброк у току дана и да ли уопште вечерати.

Да ли уопште постоји идеално време за вечеру?

Истраживања су показала да многи одрасли имају неправилне обрасце исхране, пише медицинска платформа Healthline, због чега одговор на то када је најбоље вечерати првенствено зависи од ваших циљева и здравственог стања.

Уколико вам је циљ мршављење, један од најчешћих приступа губитку вишка килограма је смањење укупног броја унетих калорија, а време оброка може бити важно за то.

Нека истраживања показују да би требало да поједете последњи оброк пре него што тело почне да ослобађа мелатонин и припрема се за спавање. Мозак почиње да лучи мелатонин ноћу, као одговор на мрак, а у питању је нормалан циркадијални ритам, који је уско повезан с метаболизмом.

Истраживање које је 2017. објављено у медицинском часопису  The American Journal of Clinical Nutrition утврдило је да је каснији оброк, након што је мозак већ почео да се припрема за сан, повезан с повећањем телесних масти. То је откривено независно од фактора као што су количина или врста хране, па чак и ниво активности.

Друге студије се слажу, уз закљуичак да каснији оброк може да поремети циркадијални ритам организма. Последица: већи ризик од гојења и повезаних здравствених проблема, што је примећено код људи који раде по сменама и морају да једу у неуобичајено време.

Дакле, нисмо открили ништа ново – каснија вечера често значи и да је мања вероватноћа да ћете успети да се решите вишка килограма.

Како пише Healthline, за губитак тежине је најкорисније планирање вечере пре заласка сунца, тако да не поремети природан циркадијални ритам.

(Glossy)

БОНУС ВИДЕО: