U današnje vreme dostupno nam je mnogo saveta za mršavljenje i održanje vitkosti, a večera je često tema rasprave.

onkretno, reč je o pitanju u koje je vreme najbolje imati poslednji obrok u toku dana i da li uopšte večerati.

Da li uopšte postoji idealno vreme za večeru?

Istraživanja su pokazala da mnogi odrasli imaju nepravilne obrasce ishrane, piše medicinska platforma Healthline, zbog čega odgovor na to kada je najbolje večerati prvenstveno zavisi od vaših ciljeva i zdravstvenog stanja.

Ukoliko vam je cilj mršavljenje, jedan od najčešćih pristupa gubitku viška kilograma je smanjenje ukupnog broja unetih kalorija, a vreme obroka može biti važno za to.

Neka istraživanja pokazuju da bi trebalo da pojedete poslednji obrok pre nego što telo počne da oslobađa melatonin i priprema se za spavanje. Mozak počinje da luči melatonin noću, kao odgovor na mrak, a u pitanju je normalan cirkadijalni ritam, koji je usko povezan s metabolizmom.

Istraživanje koje je 2017. objavljeno u medicinskom časopisu  The American Journal of Clinical Nutrition utvrdilo je da je kasniji obrok, nakon što je mozak već počeo da se priprema za san, povezan s povećanjem telesnih masti. To je otkriveno nezavisno od faktora kao što su količina ili vrsta hrane, pa čak i nivo aktivnosti.

Druge studije se slažu, uz zakljuičak da kasniji obrok može da poremeti cirkadijalni ritam organizma. Posledica: veći rizik od gojenja i povezanih zdravstvenih problema, što je primećeno kod ljudi koji rade po smenama i moraju da jedu u neuobičajeno vreme.

Dakle, nismo otkrili ništa novo – kasnija večera često znači i da je manja verovatnoća da ćete uspeti da se rešite viška kilograma.

Kako piše Healthline, za gubitak težine je najkorisnije planiranje večere pre zalaska sunca, tako da ne poremeti prirodan cirkadijalni ritam.

(Glossy)

BONUS VIDEO: