Освојила је „Златну арену” на Фестивалу у Пули, четири пута Статуету „Ћуран“, „Добричин прстен“, Октобарску награду града Београда, те престижну награду „Павле Вуисић“ за животно дело.

Многи је с правом називају српском „краљицом хумора”.

Фото: Архив Новости

 

 

Значајне улоге остварила је у Атељеу 212 где је играла у представама „Чудо у Шаргану“, „Ожалошћена породица“, „Велико и мало“ и другима.

Члан ансамбла била је од 1968. до 1993. године када је прешла у статус слободног уметника. Играла је и у другим позориштима, те неретко освајала велике награде.

Велику популарност донела јој је улога Кристине у комедији „Маратонци трче почасни круг“ из 1982. године. Препознатљива је и по улогама у филмовима „Секула и његове жене“, „Како сам систематски уништен од идиота“, „Давитељ против давитеља“, „Хадерсфилд“ и другима.

Упоредо са успешном позоришном каријером, Сека Саблић је градила завидну телевизијску и филмску каријеру. Један од својих првих филмова снимила је 1968. године.

Фото: РТС принтскрин

 

 

Са колегом Драганом Николићем је дебитовала у филму „Илустровани живот“ у режији Србољуба Станковића, а по сценарију Миодрага Станисављевића.

Велику популарност донела јој је улога пијанисткиње Крситине у хит комедији „Маратонци трче почасни круг“.

Филмска адаптација позоришне представе Душана Ковачевића коју је режирао Слободан Шијан и данас се сматра једним од најбољих српских филмова свих времена.

Улога Кристине донела јој је „Златну арену“ на Филмском фестивалу у Пули. Филм је освојио и награде на фестивалима у Врњачкој Бањи, Монтреалу, Марсеју и Бриселу.

Фото: Youtube Printscreen / kaznime123

 

 

Јелисавета Сека Саблић је рођена 1942. године у београдском насељу Чубура. Њен отац Стеван пореклом је из места Мала Градуса, недалеко од Суње.

Мајка јој је била домаћица, сефардска Јеврејка, рођена и одрасла на Дорћолу.

Стеван је био кројач који је имао малу радњу у Мутаповој улици. Тим послом је издржавао петочлану породицу. Сека је одрастала уз два старија брата, те је, како каже, имала статус „повлашћеног члана породице“.

Фото: Н. Фифић

 

 

Сека Саблић данас има 81 годину и даље је активна глумица, иако је давних дана отишла у пензију, а њена национална пензија, као и других уметника на списку, износи 64.730 динара и добија се на редовну пензију, пише Курир.

БОНУС ВИДЕО: