Неки људи више воле зреле мекане банане, док други радије једу зеленије.

Зреле, помало зеленкасте банане, и оне презреле са тамним флекама, различито делују на организам. 

Нутрициониста објашњава које су најздравије за јело.

Фото: Профимедиа

 

 

Презреле банане са тамним флекама

Што је банана тамнија, односно има више тамних тачкица, то је богатија Б и Ц витаминима, садржи калијим и антиоксиданте. Она се лакше вари. Потпуно смеђе банане су препуне антиоксиданата. Такве банане су у основи пуне шећера који је настао од скроба. Слађе су, због чега их многи људи користе у припреми колача.

Зелене банане

Зеленкасте и тврђе банане богате су пробиотичким бактеријама које добро делују на здравље дебелог црева. Оне садрже мање шећера од потпуно зрелих банана и више скроба. Управо скроб је одговоран за дужи осећај ситости. Истраживања сугеришу да недовољно зреле банане имају 80 до 90 посто угљених хидрата који се, како банане сазревају, мењају у слободне шећере. Зато је боље да људи који пате од повишеног шећера и дијабетеса једу мање зреле банане, каже британска нутриционисткиња Ријанон Ламберт за „Дејли мејл“. Додаје да зелене банане садрже резистентни скроб који људи не могу да сваре и којим се хране бактерије. Како банана постаје зрелија так скроб се мења у једноставни шећер и лакше се вари.

Жуте банане

Зреле банане се лакше варе и боља су опција за људе који имају проблем с опстипацијом, а све врсте су богате калијумом. Када је реч о конзумирању банана и утицају на здравље, једино треба да буду опрезни људи који имају повишен шећер у крви и дијабетес, каже нутриционисткиња.

(НајЖена)

БОНУС ВИДЕО: