Називали су га сањаром, ругали се његовим идејама, али време је све поставило на своје место. Никола Тесла је био невероватно талентован. До својих открића је долазио лако, као у шали. Говорио је како му техничка решења сама падају на памет, док је на свет и на људе гледао је потпуно другим очима.

Осим што је био изумитељ, био је и визионар, а његова визија смрти и данас се препричава – веровао је да смрти не постоји!

Што се Тесле тиче, постоје три начина да се увећа енергија која доводи до људског прогреса. У контексту његове религиозности битан је други начин о коме говори.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Он каже да треба умањити снагу сила које спутавају напредак, а то су по његовом мишљењу незнање, лудило и верски фанатизам. Уклањање тих сила ће донети мир.

- Не може бити напретка ако он није непрестано усмерен ка повећању благостања, мира и достигнућа, рекао је Тесла о религији рекао неколико година пре своје смрти, у интервјуу за амерички часопис "Либерти", фебруара 1937. године

Одрастао је у породици преданих верника, премда је касније изјављивао да верује у Бога који не припада ниједној вероисповести.

Тесла се по много чему разликовао од свих познатих научника, али можда је најупечатљивији његов однос према метафизици и духовности. Никола је увек тврдио да је ментална компонента повезана с духовношћу људског бића и жељом за сазнањем и тешким радом, омогућава нечији напредак.

Фото: Архив Новости

 

 

А неке од његових највећих мудрости, који сваки човек треба пажљиво да прочита, су:

- Наше врлине и наши промашаји су неодвојиви, као сила и материја. Када се одвоје, нема више човека.

- Нека будућност каже истину, процените свакога човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио.

- Човек мора да вежба умереност и надзор својих чула и склоности у било ком погледу, да би тако одржао себе младим у телу и разуму. Суздржавање ми није увек било по укусу, али су моја искуства велика награда.

- Човек је рођен да ради, да трпи и да се бори. Ко тако не чини, мора пропасти.

- Учио сам многе језике, проучавао литературе и уметност провео своје најбоље године у библиотекама читајући све што би ми дошло под руку и осетио сам да сам траћио време, али убрзо сам схватио да је то било најбоље што сам икада учинио.

- Од свих "сила трења", она која највише успорава људски напредак је незнање, оно што Буда назива "највеће зло у свету".

- Најважнији продукт стваралачког ума је изум. Његов крајњи циљ је овладавање ума природом и искоришћавање њезиних сила за потребе човечанства.

- Ако покушам да наставим да прекинем ток мисли, осећам праву духовну мучнину, нехотице тада прелазим на други посао, изненађен свежином ума и лакоћом којом свладавам препреке које су ми пре квариле рачуне. И редовно налазим одговоре на тешка питања уз најмањи напор.

- Ако не знате како, посматрајте појаве природе, она ће вам дати јасне одговоре и инспирацију.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

Odrastao je u porodici predanih vernika, premda je kasnije izjavljivao da veruje u Boga koji ne pripada nijednoj veroispovesti. Tesla se po mnogo čemu razlikovao od svih poznatih naučnika, ali možda je najupečatljiviji njegov odnos prema metafizici i duhovnosti. Nikola je uvek tvrdio da je mentalna komponenta povezana s duhovnošću ljudskog bića i željom za saznanjem i teškim radom, omogućava nečiji napredak. A neke od njegovih najvećih mudrosti, koji svaki čovek treba pažljivo da pročita, su: – Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka. – Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio. – Čovek mora da vežba umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada. – Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti. – Učio sam mnoge jezike, proučavao literature i umetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio. – Od svih „sila trenja“, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva „najveće zlo u svetu“. – Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov krajnji cilj je ovladavanje uma prirodom i iskorišćavanje njezinih sila za potrebe čovečanstva. – Ako pokušam da nastavim da prekinem tok misli, osećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svežinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi pre kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor. – Ako ne znate kako, posmatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.