Директор Републичког хидрометеоролошког завода, стални представник Републике Србије у Светској метеоролошкој организацији. Проф. др Југослав Николић, објавио је дугорочну прогнозу за лето.

"На основу последњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена, у Србији се очекује топло лето са просечном количином падавина. Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха од 1.јуна до 31.августа 2024. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека са одступањем до +2°С. Очекиване вредности средње летње температура ваздуха биће у интервалу од 21°С до 25°С у нижим пределима, а од 13°С до 18°С у планинским пределима.

Изгледи су да ће током јуна, јула и августа у већем делу Србије број тропских дана бити у интервалу од 35 до 60, а на планинама до 5 дана. Тропски дан је по дефиницији дан са максималном дневном температуром ваздуха од 30°С и више. Постоји могућност појаве топлотних таласа током јула и августа.

Климатски изгледи указују да ће летња количина падавина бити у домену вишегодишњег просека. Сезонска количина падавина се очекује у интервалу од 160 мм до 250 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 220 мм до 290 мм.

Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током летње сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 22 до 33, а на планинама до 40.

БОНУС ВИДЕО