Лекари Института за кардиоваскуларне болести (ИКВБ) "Дедиње" јуче се поставили нови светски рекорд, након што су у једном дану извели чак 21 ТАВИ процедуру, односно замену аортног залиска на срчаном мишићу. Дедињски лекари још једном су потврдили победнички трон по броју ТАВИ процедура, а сви пацијенти су добро и већ сутра одлазе својим кућама.

ТАВИ процедура је минимално инвазивни захват, који подразумева да се без скалпела, отварања грудног коша и заустављања рада срца пацијенту мењају оболели залисци "протезама" направљеним од свињске срчане марамице.

Двадесет један пацијент је јуче на Институту "Дедиње" добио нови срчани залистак који се састоји од стента у ком се налазе листићи од свињске овојнице. Та имплантација њихов живот ће, не само продужити, већ га учинити значајно квалитетнијим.

У питању су старији, животно угрожени пацијенти код којих аортни залистак тешко може да се замени кардиохируршким путем, јер и ако преживе операцију, постоперативни ток је врло тежак. Код тако ризичних пацијената, извођењем ТАВИ процедуре, смртност је смањена за чак 50 одсто.

 

Како је изјавио директор ИКВБ "Дедиње" проф. др Милован Бојић, сви пацијенти са јучерашњих интервенција су здраво и добро. Они данас прелазе на оделења, а сутра се враћају својим кућама. Реч је о пацијентима у осмој и деветој години живота.

- Ова процедура се тиче популације која је посебно угрожена, као што нам је добро познато она спашава људе у старијој животној доби. Ти пацијенти се у класичном оперативном лечењу тешко скидају се машине за вантелесни крвоток и због тога је њихов постоперативни ток изузетно сложен и компликован - казао је проф. др Бојић на конференцији за медије поводом постизања новог светског рекорда у броју изведених ТАВИ процедура.

Тим кардиолога који померају границе

Овај својеврстан подвиг јуче је извео тим лекара - интервентних кардиолога, на челу са др Михаилом Фаркићем, др Драганом Топићем, др Миланом Добрићем, др Сашом Хинићем, а посебно се истичу двојица младих лекара - др Владимир Зобеница и др Матија Фуртула

И ово није први пут да стручњаци Института "Дедиње" померају границе у медицинским достигнућима. Наиме, након обарања европског рекорда крајем марта 2022. године, када су наши стручњаци престигли чувену лајпцишку клинику са 10 ТАВИ процедура у једном дану, почетком децембра прошле године, 17 пацијената је добило нови аортни залистак са стентом и листићима од свињске срчане марамице, чиме су освојили и светски рекорд. Тако су јуче лекари Института "Дедиње" оборили и сопствени рекорд који су поставили.

Иначе, проф. др Алан Крибије, француски интервентни кардиолог је родоначелник ТАВИ методе, коју је први пут извео 2002. године. Захваљујући њему, ова метода се данас изводи у 170 земаља света, спасени су животи неколико стотина хиљада пацијената старије животне доби, без које би кардиохируршки захват на аортној валвули био упитан или би, евентуално, имао компликован постоперативни опоравак.

- Када смо освојили светски рекорд у децембру прошле године, то је било 17 таквих процедура. Тада је професор Крибије рекао: "Будите сигурни да ће овај рекорд дуго остати такав", а ја сам додао да ћемо га сами надмашити. Оно што је ново јесте да смо ову 21 интервенцију извели брже и у краћем временском интервалу него претходних 17 интервенција. То је знак да се сви учимо знањима, вештинама, организације се додатно унапређују, па смо добили нове лидере. Пракса Института "Дедиње" је да никад не почива само на једном појединцу - додао је проф. др Бојић.

Лончар: Обновићемо Институт "Дедиње 1"

Министар здравља Златибор Лончар честитао је медицинсиким и немедицинским радницима Института "Дедиње" на изванредном успеху и најавио обнову зграде "Дедиње 1".

- Није најтеже доћи до врха, много је теже остати на врху, а још теже је те резултате поправљати и обарати оне претходне. Ви сте то успели и будите поносни на то. Сматрам да они који раде, имају визију, вољу и резултате, да треба да им се помогне. Зато ћемо се на све начине потрудити да у следећем буџету буде новца за обнову зграде "Дедиње 1". Такође, покушаћемо да нађемо други простор за Институт за рехабилитацију који се налази до вас, а да ви преузмете тренутну зграду. План је да у следећем буџету одвојимо новац за још једну операциону салу у Институту "Дедиње" - поручио је Лончар.

БОНУС ВИДЕО