Од Вазнесењског до Светосавског храма у Београду прошетала је 13. јула литија поводом славе престонице – Вазнесења Господњег, односно Спасовдана.

Народ се, упркос киши, у великом броју окупио код Вазнесењске цркве, из које су припадници Гарде Војске Србије изнели мошти Преподобног Јустина Ћелијског.

На челу литије, коју је предводио патријарх српски Порфирије, налазиле су се мошти Јустина Ћелијског и чудотворна икона Мајке Божје Знамење.

 

А Часни крст на литији носио је један младић и то не насумице изабран. Напротив, он је ту част заслужио - знањем.

Реч је о најбољи ученик Богословије Светог Саве у Београду Николај Станић из Дервенте.

Фото: Д. Миловановић

 

 

- Од мноштва награда које је Николај освојио трудом и великим залагањем, поред најбољих оцјена из свих предмета током пет година школовања у најстаријој београдској средњој школи, издвојићемо две прве награде на меморијалу "Душан Протић", прву награду на 20. међународном такмичењу соло певача "Лазар Јовановић" у Београду, прву награду на 11. такмичењу "Српска соло песма" у Младеновцу, прва награда на међународном такмичењу младих соло певача "Вокална рапсодија" у Београду, прва награда на републичком такмичењу ученика музичких школа Србије у Београду, прва награда на 67. фестивалу музичких школа Србије у Шапцу, као и друго место на такмичењу средњих школа Србије из беседништва "Славослов" у Смедереву - наводи се на сајту СПЦ.

На крају текст се завршава реченицом: "Благо мајци која га је родила и Цркви која се њиме поноси"!