Od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama u Beogradu prošetala je 13. jula litija povodom slave prestonice – Vaznesenja Gospodnjeg, odnosno Spasovdana.

Narod se, uprkos kiši, u velikom broju okupio kod Vaznesenjske crkve, iz koje su pripadnici Garde Vojske Srbije izneli mošti Prepodobnog Justina Ćelijskog.

Na čelu litije, koju je predvodio patrijarh srpski Porfirije, nalazile su se mošti Justina Ćelijskog i čudotvorna ikona Majke Božje Znamenje.

 

A Časni krst na litiji nosio je jedan mladić i to ne nasumice izabran. Naprotiv, on je tu čast zaslužio - znanjem.

Reč je o najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Foto: D. Milovanović

 

 

- Od mnoštva nagrada koje je Nikolaj osvojio trudom i velikim zalaganjem, pored najboljih ocjena iz svih predmeta tokom pet godina školovanja u najstarijoj beogradskoj srednjoj školi, izdvojićemo dve prve nagrade na memorijalu "Dušan Protić", prvu nagradu na 20. međunarodnom takmičenju solo pevača "Lazar Jovanović" u Beogradu, prvu nagradu na 11. takmičenju "Srpska solo pesma" u Mladenovcu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju mladih solo pevača "Vokalna rapsodija" u Beogradu, prva nagrada na republičkom takmičenju učenika muzičkih škola Srbije u Beogradu, prva nagrada na 67. festivalu muzičkih škola Srbije u Šapcu, kao i drugo mesto na takmičenju srednjih škola Srbije iz besedništva "Slavoslov" u Smederevu - navodi se na sajtu SPC.

Na kraju tekst se završava rečenicom: "Blago majci koja ga je rodila i Crkvi koja se njime ponosi"!