Како је истакла, важно је да и они који су на редовној терапији и они који нису, поведу рачуна када је у питању излагање сунцу, те да је неопходно променити и исхрану.

Према речима кардиолошкиње др Урошевић, топлотни удар настаје када је недовољна терморегулација између спољне температуре.

- Како каже, високе температуре шире крвне судове и смањују крвни притисак, па како би се терапија прилагодила новом годишњем добу, неопходно је да се оде на кардиолошки преглед -  истиче др Урошевић.

- На своју руку треба смањити излагање сунцу од 10 до 17 часова, треба узимати лаганије оброке, да се укључи риба, пилетина, много воћа и поврћа и да се укључи много воде - каже др Урошевић.

Према речима кардиолошкиње др Урошевић, топлотни удар настаје када је недовољна терморегулација између спољне температуре.

Фото: Новости

 

- Организам смањи знојење, смањи регулацију, а то је први контакт који он прави са ваздухом. И онда се повећава сама топлота у организму. Може доћи до настанка поремећаја срчаног ритма, тахикардија, до промена у крвном притиску и наравно, у најгорим случајевима може се и зазвати и срчани удар - каже др Урошевић.

Према најави РХМЗ-а, први топлотни талас почиње од данас, и трајаће најмање пет дана. Како је раније упозорио климатолог Владимир Ђурдевић, топлотни таласи могу нанети много више штете људима него суперћелијске олује и разне друге временске непогоде, јер веома често изазивају срчани удар и доводе до смрти.

Фото: Shutterstock

 

Педијатар др Саша Милићевић истакао данас да је тренутно време погодно за топлотне ударе, а да су најмлађи веома угрожени. Он је истакао да се на ово време морамо адаптирати и да је важни редовно хидрирање.

- Дехидрација је кључна. Добро је што су људи почели да носе флашице са собом. Људи на тротинетима, на Ади на пример, морате увек имати воду. Топлотни удар настаје на местима где човек може да остане заробљен у топлој просторији, где температура не може ван - навео је доктор и додао:

Фото: А. Стевановић

 

- Бебе често буду претопљене, и могу лако да добију топлотни удар. Важно је препознати удар, треба одмах воде узети, не одмах на климу.

Фото: Профимедиа

 

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: