Необични закони и правила саставни су део живота. Они су својеврсни сведоци одређеног времена и људи који управљају неким подручјем. И већина њих постоји јер их се нико није сетио да их промени откако су донесени. Неки су пак изгласани како би се привукла пажња на одређено место или крај. Забавите се читајући неке од најчуднијих европских закона и правила.

1.

Висина казне за пребрзу вожњу у Финској зависи од месечних прихода - што је плата већа, и казна ће бити виша.

2.

Током Октоберфеста у Минхену нико није никада легално пијан, без обзира на то колико је алкохола конзумирао.

 

3.

У неким европским земљама, попут Немачке, Аустрије и Данске, није илегално побећи из затвора. Особи која служи затворску казну неће се продужити затвор због покушаја бега - законодавци сматрају да је жеља за слободом природна и да се не сме санкционисати. Особа ће се казнити само ако приликом бежања прекрши закон - нпр. разбије прозор и тако оштети туђу имовину, побегне са затворском гардеробом или направи сличан илегални чин.

4. Дете рођено у Лланфаирпwллгwyнгyллгогерyцхwyрндробwллллантyсилиогогогоцху у Велсу мора да зна да сриче име свог града до шестог рођендана и да га наглас изговори до 34. године живота.

5.

У Француској је илегално назвати своју свињу Наполеон, иако је прошло више од 200 година од смрти тог цара. Закон датира из 1881, а донесен је како народ не би на тај начин исказивао непоштовање према Наполеону Бонапарти.

6.

Развод брака илегалан је у Ватикану.

7.

Иако је Монако у свету познат као једна од најистакнутијих европских дестинација за коцкање, становници ове микродржаве не смеју да се коцкају у казинима. Забрањен им је чак и улазак тамо, осим ако нису запослени у њима.

8.

У француском граду Шатонеф-ди-Папу 1954. године забрањено је надлетање и слетање летећих тањира. Анти-НЛО закон донео је велику популарност граду, па се претпоставља да му је то била и главна намера.

9.

У Севиљи је илегално сушити доњи веш на штрику на отвореном простору. На штрику се могу сушити други одевни предмети, али не и гаћице и брусхалтери. Ухвате ли некога у прекршају, платиће казну у висини и до 3.000 евра.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО